Следвайте ни

Гърция спира мигрантите с акустично оръжие и плаваща стена

Съседите укрепват границите си с Турция

viber icon

Нова стоманена преграда на гръцката граница с Турция, се предвижда да е готова до април, съобщи гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис през уикенда, когато посети района.

Правителството ще наеме и допълнителни 400 граничари за североизточната зона около река Марица и ще ремонтира съществуващ 10-километров участък от граничната ограда, съобщиха от кабинета на премиера.

Новата част на 26-километрова ограда в района Еврос се предвижда да попречи на достъпа на нелегални имигранти в страната. Това се налага след като Турция през март реши да не пречи на мигрантите да преминат гръцката граница, което доведе до хиляди пристигащи, за да преминат в ЕС през Гърция. 

Турция и Гърция са ключови транзитни пунктове за търсещите убежище, бежанците и мигрантите, които искат да преминат в Европа, за да започнат нов живот. Гръцкото правителство се бори да се справи с притока, задържайки мнозина в пренаселени лагери на Егейските гръцки острови близо до турското крайбрежие. 

Друго планирано гръцко антимиграционно възпиращо средство, е 2,7-километрова плаваща бариера в Егейско море.

Ежедневник "Катимерини" през август заяви, че бреговата охрана е скептична относно използването му за спиране на мигрантски лодки и е по-вероятно да използва бариерата от 500 000 евро в обучението срещу замърсяването.

"Бариерата е доставена на бреговата охрана за използване, както сметне за добре", каза министърът на миграцията Нотис Митарачи тази седмица, без да разяснява подробности.

Правозащитните организации критикуваха бариерата като потенциално животозастрашаваща за търсещите убежище в препълнените лодки, които често се нуждаят от бързо спасяване.

Миналата седмица беше съобщено също, че Гърция е разположила съоръжения със звукови вълни близо до границата с Турция, за да възпрепятства преминаването на мигранти.

Страната планира да използва акустични устройства за далечни разстояния (LRAD) близо до Александрополис и в близост до провинция Одрин, по поречието на река Марица, за да предотврати преминаването на гръцката граница пеша или с лодка.

Атина изпрати и допълнителни граничари с четири безпилотни летателни апарата, 15 термокамери, 10 бронирани автомобила и пет лодки близо до границата с Турция, за да предотврати преминаването на мигранти.

Системите LRAD са критикувани поради високите децибели, които могат да увредят слуха и дори да предизвикат временно изгубване на съзнание, тъй като първоначално са проектирани за далечни разстояния и се считат за звуково оръжие. Те се използват от служители на реда в САЩ, Чехия, Япония, Испания, Полша и Великобритания

Гърция многократно отрича да използва незаконна тактика за охрана на своите граници и на свой ред обвинява Турция, че е изпращала патрулни лодки за ескорт на лодки с мигранти във водите си.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?