Следвайте ни

Гърция се зарече да "разбие" канала за трафик на мигранти от Афганистан

viber icon

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се зарече да „разбие“ трафикантите на хора, които помагат на незаконни мигранти да преминат през границата от Турция, и допълни, че Анкара е на същата позиция по въпроса.

В неделя на пресконференция Мицотакис   отговори на Асошиейтед прес, че не очаква нова вълна от нелегални мигранти от Афганистан.

„Нашата цел е да спрем всяка вълна много преди тя да достигне нашите граници. При това нашите интереси и тези на Турция са в синхрон“, каза той.


Мицотакис добави, че Гърция е приела активна стратегия за защита на границите и мигрантските потоци са „намаляли значително“ през 2021 г. в сравнение с миналата година, като същевременно стават по-ефективни при спасяването на мигрантите, които идват по море. Гърция току-що завърши 40-километрова ограда и система за наблюдение, за да предпази мигрантите, които все още успяват да влизат в Турция и се опитват да достигнат до Европейския съюз. 


Турция и Гърция са ключови транзитни точки за мигрантите, които се стремят да преминат в Европа, бягайки от войната и преследването, за да започнат нов живот. 


Турция обвинява съседката си за депортиране на мигранти по съкратена процедура, без да им дава право на убежище, което било нарушение на международното право. 


Съвсем наскоро Амнести Интернешънъл разкритикува гръцките власти за малтретирането и незаконното изпращане на мигранти и бежанци обратно в Турция, като заяви, че практиката на страната се е превърнала в нейната "де факто" гранична политика.


Между януари 2020 г. и март 2021 г. Върховният комисариат на ООН по въпросите на бежанците е документирал около 300 съобщени инцидента с незаконно експулсиране в района на егейските острови и сухопътната граница на Гърция с Турция.


Няколко групи за подкрепа на мигрантите, включително гръцкият Хелзинкски монитор, през май подадоха жалба в Европейския съд срещу Фронтекс, агенцията за наблюдение на границите на ЕС.


Турция междувременно продължава усилията си да укрепи сигурността на границата си с Иран, за да предотврати всяка нова мигрантска вълна след последните събития в Афганистан. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?