49

Гърция разширява военната си база на о. Крит

Гърция натисна бутона за реализиране на 13 военни проекта на стойност около 800 милиона евро, включително разширяването на военноморска база в залива Суда на остров Крит , което ще струва около 190 милиона евро.

 

Нови съоръжения ще бъдат изградени в базата, която има за цел да бъде разширена, за да се превърне в „пристанище за половината от всички гръцки военноморски сили“.

 

Гръцкият министър на отбраната Николаос Панайотопулос получи одобрение от парламентарната комисия по въоръжението за седем проекта за флота и шест за сухопътните войски.

 

Според проекта правителството ще отпусне около 190 милиона евро за разширяването на базата на остров Крит. 

 

„Базата в залива Суда на Крит ще бъде втората по големина на Гърция след тази на остров Саламина в Атина“, казаха пред гръцките медии командирите на гръцката армия.

 

Освен плана за разширяване на базата в Суда, Гърция ще похарчи около 250 милиона евро за модернизацията на хеликоптери тип S-70 Aegean Hawk и ракетни системи тип RM-70.

 

Между 80 и 90 милиона евро ще бъдат изразходвани за модернизация на 122-милиметрови ракетни системи. Освен това около 20 милиона евро ще бъдат изразходвани за закупуване на ракети Hellfire.

 

Това стана на фона на нарастващото напрежение между съседката Турция, която наскоро осъди въоръжаването на някои острови в Егейско море и обяви, че ще оспори суверенитета на граничните острови между двете държави, ако те не бъдат демилитаризирани.

 

Военноморската база Крит е основана за първи път през 1872 г. по време на османския период. Тя разполага с единственото дълбоководно пристанище в Южна Европа и Средиземно море, което е в състояние да поддържа най-големите самолетоносачи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?