49
Следвайте ни

Гърция призна ролята на Турция в борбата с миграцията

viber icon

Турция е изиграла значителна роля в управлението на миграционната криза, каза гръцкият премиер. 


Говорейки на сесия, проведена като част от Атинския форум за демокрация, Кириакос Мицотакис коментира въпроси, свързани с миграцията, борбата срещу COVID-19, както и споразумението за сътрудничество в отбраната, подписано с Париж.


Мицотакис каза, че страната му ще продължи да защитава границите си от нередовна миграция и няма да позволи повторение на събитията през 2020 г.


По отношение на над 4 милиона бежанци, приети в Турция, премиерът каза: „Бях много щастлив да мога да призная значителната роля, която Турция играе в управлението на миграционната криза, и затова призовавам Европа да работи конструктивно с Турция“.


„Ние имаме пряк интерес да работим с Турция за ограничаване на незаконния поток от мигранти и за премахване на контрабандните мрежи, които ловят уязвимите хора ...“, каза той.


„Имаше липса на европейска солидарност, фактът, че не успяхме да постигнем съгласие за общ пакет за миграция, убежище поради факта, че някои държави смятат, че това изобщо не е проблем, поставяйки цялата тежест върху страните от първа линия. Това е несправедливо ", каза той.


Твърдейки, че трите нови фрегати, които ще бъдат закупени от Франция, ще засили още повече възпиращата сила на гръцкия флот, той каза: „Нямам намерение да влизам в надпревара във въоръжаването с Турция и винаги протягам ръка на приятелство Турция. "


Премиерът каза, че гръцкият флот счита френския вариант за най-добрия и неговата администрация купува "най-добрите кораби на най-добра цена" с бърз график за доставка.


По отношение на COVID-19 премиерът каза, че гръцката администрация се опитва да убеди хората да се ваксинират.


Според премиера, степента на ваксинация в Гърция е "малко под" средната стойност на тази в страните от ЕС и правителството не би наложило задължителни ваксинации, тъй като "няма да е от полза".


Той обаче добави, че неваксинираните граждани няма да имат достъп до забавления и спортни събития и че ще трябва да платят за тестовете си за COVID-19.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?