Следвайте ни

Гърция: Посещението на Ердоган във Вароша е „безпрецедентна провокация“

viber icon

Президентът на Турция е на посещение днес в Турската република Северен Кипър (ТРСК). Той ще е съпроводен от коалиционния си партньор, лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД), Девлет Бахчели. 


В изявление, направено от Дирекцията на комуникациите в Анкара, се посочва, че „в рамките на посещението президентът Ердоган ще присъства на церемониите, които ще се проведат по повод основаването на 37-годишнината от турската република Северен Кипър“.


В срещата, която ще се проведе между Ердоган и Татар, ще бъде обсъдено тясното сътрудничество между Турция и Северен Кипър, стъпките, които трябва да бъдат предприети за по-нататъшно укрепване на връзките и ще се обменят мнения относно последните събития в региона.


В изявлението беше посочено, че в рамките на посещението на президента Ердоган е предвидено и официално откриване на спешна болница в столицата на ТРСК Лефкоша (Никозия).


След разделянето на Кипър, на гръцка и турска част през 1974 г, квартал Вароша (Мараш), на град Магуса, останал в турската част, е под особен статут, контролиран единствено от ООН и турската армия. 
Района е забранен за достъп и изоставен 46 години. 

По време на преговорите за Кипър многократно бяха отхвърлени предложения за завръщането на Вароша на гърците.


Когато най-популярният елитен туристически курортен район на Кипър, Вароша, попада под контрола на турските въоръжени сили през 1974 г., Гърците там вече били напуснали града.
Семейство Мавридес е сред напусналите Мараш. На въпроса защо е напуснал със съпругата си и децата си, Илияс Мавридес отговори: "Не ни беше наредено да напускаме Мараш. Но ние, които живеем тук, масово изоставихме имотите си от страх, че турски войници рано или късно ще завладеят Мараш."


Част от обществената плажна част на Вароша, която е била затворена за заселване в Северен Кипър от 1974 г., и улица Демокрация бяха отворени за обществеността на турската част на острова, на 8 октомври, което подразни гръцката маст на острова. 

 

Днес Ердоган, заедно с Бахчели ще посетят спорния квартал и е предвидена кратка разходка и дори пикник там. 


Гърция реагира остро на посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган във Вароша, заедно с председателя на MHP Девлет Бахчели днес. 


В писменото си изявление гръцкото външно министерство използва израза "безпрецедентна провокация" за посещението.
В декларацията се твърди, че посещението е "напълно в противоречие с резолюции 550 и 789 на Съвета за сигурност на ООН".


В същото изявление се казва още, "това действие е част от продължаващите незаконни турски действия в Източното Средиземноморие. Ние категорично осъждаме това и очакваме въпросът да бъде обсъден на срещата на върха на ЕС през декември".
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?