Следвайте ни

Гърция открива летния сезон, разхлабват мерки заради туристите

viber icon

Гърция официално открива туристическия сезон, а за да спаси най-важния икономически сектор - туризма, ще използва рекламна кампания на стойност няколко милиона евро, съобщи Ройтерс.

Отваряме туристическата си индустрия за външния свят, каза министърът на туризма Харис Теохарис. Той даде пресконференция, която се проведе на открито, на фона на грандиозния Храм на Посейдон край Атина.

От днес южната ни съседка премахва много ограничения, свързани с COVID-19. Така например системата с есемеси за напускане на дома ще приключи, а полицейският час ще започва в 0,30 ч след полунощ вместо в 23 ч вечерта. Рестрикциите за пътуване също ще бъдат премахнати като част от етапното завръщане към нормалност след месеци на ограничения. Също от днес системата за пазаруване с "кликни и вземи" и "кликни и пазарувай" ще бъде отменена, тъй като търговията се връща към обичайната си работа. 

В сила ще бъдат здравни протоколи, предвиждащи да има един купувач на 25 кв. м. Ресторантите в Гърция май ще останат без музика.

Влиза в сила зеленият сертификат за пътуване до островите с изключение на Лефкада и Евбея, с лодка или по въздух. Тези, които искат да пътуват, трябва да имат сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза), негативен резултат от PCR, извършен до 72 часа преди пътуването, отрицателен резултат от бърз тест или бърз домашен тест, извършен в близките 24 часа, или документ, удостоверяващ преболедуване от COVID-19.

На ключови туристически пазари ще бъдат показани поредица от промоционални видеоклипове, в които на стресираните британски офис служители и на хора, зажаднели за почивка се разказва, че "Всичко, от което се нуждаете, е Гърция".

В клиповете се изтъкват достойнствата на гръцките плажове, исторически обекти и таверни.

Този летен сезон ще е от ключово значение за Гърция, която търси възможности да изведе икономиката си от кризата с коронавируса в управляема форма, след 8-процентния спад на БВП миналата година, когато ограниченията заради пандемията задушиха жизненоважния туристически сектор.

Туристи от ЕС, Великобритания, САЩ и Израел ще могат да посещават Гърция, ако са ваксинирани или имат отрицателен резултат от тест за коронавирус.

Туристическият сектор, който дава около една пета от производството и един на всеки петима работници е зает в него, претърпя най-тежкия срив, тъй като приходите спаднаха до 4 милиарда евро, по-малко от една четвърт от 18-те милиарда, реализирани през 2019 г.

Министър Теохарис каза още, че Гърция ще приема и туристи, ваксинирани с руския препарат "Спутник V" и с китайска ваксина, предаде ТАСС.

Гърция открива утре своя туристически пазар за чуждестранни туристи.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?