49
Следвайте ни

Гърция откри нов лагер за мигранти на о. Самос до Кушадъсъ

viber icon

Гърция откри нов лагер за задържане на мигранти на остров Самос, намиращ се в близост до турския курорт Кушадасъ, и заяви, че други нови съоръжения ще последват в рамките на месеци, тъй като затяга миграционната политика.


Министърът, откриващ лагера, каза, че ще предложи „връщане на загубено достойнство“ на тези, които търсят закрила, съобщи Ройтерс. Групи за помощ заявиха, че новото съоръжение, в което ще бъдат настанени търсещите убежище и хората, които ще бъдат депортирани, прилича повече на затвор с ограда, покрита с бодлива тел.


Средиземноморската страна беше на първа линия на миграционната криза в Европа през 2015 и 2016 г., когато милион бежанци, бягащи от войната и бедността от Сирия, Ирак и Афганистан, пристигнаха, главно през Турция.


Броят на пристигащите е намалял оттогава, но с хиляди търсещи убежище, останали в Гърция, консервативното правителство, което пое властта през 2019 г., засили позицията си по отношение на миграцията.


Гърция е построил ограда от 40 км в района на р. Марица (на гръцки: Еврос) на турската граница и заяви това лято иск за помощ от Европейския съюз за изграждане на две съоръжения на Самос и островите Лесбос, които да заменят преди това пренаселените лагери.


„Създадохме модерен и безопасен нов затворен, контролиран център, който ще върне загубеното достойнство на хората, търсещи международна закрила“, каза гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи, откривайки новия лагер.


Около 450 търсещи убежище от 7500, живеещи в друг лагер, ще се преместят в новите помещения в понеделник.


Митарачи каза, че новият лагер, който може да побере 3000 души, ще приютява нелегални мигранти, които слес това ще бъдат върнати в Турция или депортирани в родните им страни. Той каза, че други два центъра ще бъдат готови на островите Кос и Лерос след няколко месеца.


„За нас това е затвор“, каза Йоргос Карагианис, ръководител на мисията на "Лекари без граници", за новия лагер. „Това е декларация за вредни политики, които се предпочитат от лидерите на ЕС, а не за грижи и осигурено убежище на нуждаещите се хора.“


Гърция е депортирала, върнала и преместила хиляди мигранти и бежанци, които са били блокирани от години, главно на отдалечените й острови в Егейско море.


Броят на търсещите убежище е бил 42 000 само през август, но това е около половината от броя преди година, показват данните на министерството на миграцията на страната.


Поемането на талибаните от Афганистан подхранва страховете от нова бежанска вълна. Гърция казва, че няма да позволи повторение на мигрантската криза през 2015 г. и иска съвместен европейски отговор. Ето защо затяга контрола по границата с Турция, по суша и море. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?