Следвайте ни

Гърция отхвърля исканията на Турция за демилитаризиране на Егейските острови

Ердоган: Турция цели само да защити своето право, територия

viber icon

Гърция отхвърли исканията на Турция да демилитаризира 23 острова в Егейско море. Анализатори предупреждават, че все по-силната дипломация на Ердоган заплашва да я изолира и да ескалира регионалното напрежение.


От Анкара твърдят, че Гърция провокира и нарушава суверенните права на Турция в Беломорието и Източното Средиземноморие.


Турският министър на отбраната Хулуси Акар обвини Гърция, че държи войски на островите в нарушение на Договора от 1923 г. от Лозана, който управлява Егейско море между Турция и Гърция.


Спорът датира от 1974 г., когато Гърция започна да милитаризира островите край турското крайбрежие в отговор на намесата на Турция в средиземноморския остров Кипър.


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, по време на конферентна връзка с военно-морското учение "Синя родина 2021", провеждащо се в Егейско море тази седмица, заяви, че турският флот прави нацията горда със своя опит. 


Турция се стреми само да защити правата и териториите си и няма други скрити мотиви, заяви още президента.


От министерството на отбраната заявиха, че на тактическото учение „Синя родина 2021“ Турция тества своите „вътрешни и национални“ оръжейни системи.


"Ние не се целим към земята, морето или суверенитета на никоя държава. Ние се опитваме само да защитим родината и правата си", каза Ердоган и добави, че Анкара ще направи това "на всяка цена".


Турският президент заяви, че са правени опити да се узурпират правата на турската нация и кипърските турци в Източното Средиземноморие.

Откриването на големи находища на природен газ в Източното Средиземноморие от Израел и Кипър предизвика още по разгорещена борба на интереси в региона.

Турция обвинява Гърция и други регионални държави, че се стремят да я изключат от енергийните резерви.

Гърция очаква от партньорите си в Европейския съюз да я защитят срещу Турция.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?