4020

Гърция остава без лекари: От днес започва 48-часова национална стачка

Синдикатът на лекари в болниците в Гърция започва 48-часова стачка от днес с искания за двойни заплати, компенсации за дежурства и удвояване на персонала, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.

Към протестните действия в цялата страна утре ще се присъедини и синдикатът на работещите в държавните болници.

Лекари и работници ще излязат на протест утре пред Министерството на здравеопазването в гръцката столица Атина.

Профсъюзът на държавните служители в Гърция (АДЕДИ) подкрепя двудневните протестни действия в цялата страна и призовава работещите в държавния сектор да се присъединят в защита на системата на общественото здравеопазване.

Част от исканията на лекарите са за независимо данъчно облагане на дежурствата, освобождаване от данъчно облагане на допълнителните дежурства, едновременно обявяване на всички свободни работни места по специалност, назначаване на щатна работа на всички с временен трудов договор, увеличаване на държавното финансиране за обществената здравна система. Те се обявяват срещу уволненията на стажанти, срещу сливането или затварянето на отделения, клиники и болници.

Работещите в държавните болници също протестират за увеличаване на заплатите, силно обществено здравеопазване и социални грижи, включване на професията на медицинските работници в категорията на тежките и нездравословни професии, постоянни трудови договори, достойнство в полагането на грижи и труд и срещу приватизациите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Неанонимен

Неанонимен

29.11.2023 | 13:09

Такова нещо у нас просто няма как да се случи - сталинистките сглобки не биха го позволили НИКОГА!

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?