46

Гърция ни дава рамо за Шенген

Гърция предприема инициатива в подкрепа на България и Румъния за присъединяването им към Шенгенската зона, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА, цитирайки прессъобщение с изявление на гръцкия министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис .

Гърция подкрепя присъединяването на България и Румъния, тъй като то ще допринесе за стимулиране на икономическата активност на страната чрез сухопътна връзка с Шенгенското пространство и за укрепване на сигурността на външните граници на ЕС, се казва в прессъобщението. За тази инициатива Гърция е в комуникация с шведското председателство и Европейската комисия.

 Министърът на миграцията и убежището Панайотис Митаракис е на посещение в Австрия и по-рано днес беше приет във Виена от австрийския канцлер Карл Нехамер, а вчера се срещна с вътрешния министър Герхард Карнер, предаде БТА.

В изявлението си Митаракис изтъква: „Гърция поема инициативата да подкрепи кандидатурата на България и Румъния за присъединяване към Шенгенската зона. Това разширяване ще донесе и преки ползи за Гърция, която сега е обединена по пътя с другите държави-членки на Европейския съюз. Срещнах се тук във Виена с австрийския канцлер Карл Нехамер и министъра на вътрешните работи Герхард Карнер и ще посетя София и Букурещ следващата седмица. Има въпроси за решаване, по-специално - въпроси, свързани с миграцията, защитата на външните ни граници - въпрос, който изисква по-координирана, но и по-строга европейска политика. За тази инициатива сме в контакт с шведското председателство и с Европейската комисия."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?