46

Гърция изгражда защитна система срещу турски дронове

Гръцките сили за сигурност са започнали да инсталират военни устройства, за които се твърди, че могат да деориентират турските дронове, според всекидневника Катимерини.

Гърция е „в последната стъпка“ от формирането на „чадър“ срещу турските дронове. Според статията този така наречен чадър се инсталира в голяма тайна и се състои от израелска система „Drone Dome“.

Системата Drone Dome е специално адаптирана по начин, който отговаря на специфичните нужди на Гърция и географията на островите и други граничещи райони.

„Тези военни устройства имат способността да дезориентират полетните планове на Байрактар TБ2 и ANKA-S, когато са на мисии“, се казва в съобщението.

Тези военни устройства успяват да открият рано дрон, поради своя 360-градусов радар. Те могат да прекъснат комуникациите на БЛА с централната станция със смущенията, които разпространяват.

Полетите, извършвани от турските БЛА в Егейско море в продължение на около две години и половина, предизвикаха сериозни проблеми във военното планиране на Гърция.

В статия, публикувана в гръцкия всекидневник Ta Nea, се посочва, че турските БЛА могат да наблюдават както движенията на гръцките военни кораби в Егейско море, така и гръцките отбранителни точки на островите почти всеки ден.

Турските дронове също се превърнаха в сериозен икономически проблем за Гърция. Военновъздушни сили на Атина, използват бойни самолети F-16 за „откриване“ и „отблъскване“ на турски дронове. Докато всеки полет на изстребител F-16 струва хиляди евро, турските БЛА летят на много ниска цена.

Гърция предвижда да закупи от САЩ три БЛА тип „MQ-9“. Цената на тези дронове е около 400 милиона евро. 

Все още не е решено дали да бъде подновен и договорът за разполагане на два бойни дрона тип Херон на остров Скирос в централно Егейско море, който изтича през следващата година. Дроновете са наети от Израел за 40 милиона евро за три години.

Разработени от израелските Rafael Advanced Defense Systems и представени за първи път през 2016 г., военните устройства „Drone Dome“ се използват за защита на стратегически места като летища, които могат да бъдат застрашени от БЛА и дронове.

От Анкара потвърдиха, че не е възможно Гърция да неутрализира турски бойни дронове с електронни устройства, които излъчват смущения.

Ако използваната зона и маршрут са предварително определени, дронът се връща до първоначалната точка, без да са необходими допълнителни команди от земята след излитане. Следователно това предотвратява опасността от външни смущения в сигнала.

Рискова ситуация може да възникне, ако има непрекъснат обмен на команди между станцията и БЛА.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?