Следвайте ни

Гърция и Турция с опит за преговори по спорни въпроси

viber icon

След прекъсване от четири години и половина турските и гръцките представители ще се срещнат отново в Истанбул този понеделник, за 61- ия кръг от „проучвателни преговори“ по редица спорни проблеми.

„Трябва да бъдем реалистични, че има малки шансове за постигане на успешен резултат и каквото и да е споразумение“, каза професор Сотирис Сербос, доцент по международна политика в Тракийския университет Демокрит, пред гръцките медии.

Гръцкият външен министър заяви в събота: „Единственото сигурно нещо е позитивният подход на Атина. Надявам се турската страна да дойде на тези преговори в същия дух “, каза Никос Дендиас за гръцката преса.

В последно време двете държави се изправят една срещу друга заради морските граници, тежкото положение на бежанците и мигрантите, затворената православна семинария на о. Хейбели (Халки), принцовите острови край Истанбул, малки необитаеми острови в Егейско море.

И въпреки всичко, фактът, че поне преговорите са възобновени, сам по себе си е обещаващ.

„Да имаш процес е по-добре, отколкото да имаш криза“, казва Йоанис Н. Григориадис, доцент в Департамента по политически науки и публична администрация в Университета Билкент в Анкара и ръководител на турската програма в Гръцката фондация за европейска и външна политика в Атина.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай