Следвайте ни

Гърция и Турция изглаждат различията, лидерите се срещат този месец

Двете страни си признават сертификатите за ваксинация 

viber icon

Външният министър Никос Дендиас след среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу вчера в Атина, заяви че „целта на днешната ни среща е да се опита процес на постигане на първоначално разбирателство и, ако това стане възможно, постепенно да се нормализира ситуацията в дългосрочен план."

Гръцкият външен министър каза още, че срещата е създала възможност за договаряне на среща между премиера Кириакос Мицотакис и президента Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата на върха на НАТО на 14 юни.

Двете сграни, партньори в НАТО са в противоречие по много въпроси от водни териториални претенции в Източното Средиземноморие и Егейско маре, проблеми с имигранти, статута на Кипър и др. Те бяха на косъм от въоръжен конфликт миналата година, но сега се опитват да намалят напрежението. 

Дендиас заяви, че по време на срещата вчера са обхванати всички въпроси, касаещи двустранните отношения. Той отбеляза, че както Гърция, така и Турция са напълно наясно, че по някои сериозни въпроси имат напълно противоположни позиции.

В този контекст, заяви Дендиас, беше договорен ограничен списък с програми за икономическо сътрудничество. 

Те се споразумяха и за взаимното признаване на сертификатите за Covid 19, така че гражданите на двете страни, които са били ваксинирани или имат отрицателен тест, могат да пътуват спокойно. 

Турция и Гърция инициираха съвместни действия и сътрудничество по конкретни проекти, заяви в понеделник и външният министър Мевлют Чавушоглу, подчертавайки, че двете страни са се договорили по 25 теми за по-добри връзки.

По време на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Никос Дендиас в Атина, Чавушоглу подчерта споделеното желание за подобряване на двустранните отношения между двете страни.

"Разбрахме се да разрешим различията в рамките на добросъседските отношения, международното право и зачитането на взаимните интереси."

Преди срещата с Дендиас, Чавушоглу беше приет и от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?