1553

Г-7: Русия трябва да плати над $486 милиарда на Украйна

Русия трябва да плати за щетите, които нанесе на Украйна с незаконната си агресивна война. Размерът надхвърля 486 милиарда долара.

Това се казва в текста на заключителната декларация на лидерите на страните от Г-7 след срещата на върха в Италия, предаде АНСА. 

"Русия трябва да прекрати незаконната си агресивна война и да плати за щетите, които е причинила на Украйна. По данни на Световната банка тези щети вече надхвърлят 486 млрд. долара. Не е редно Русия да решава дали или кога ще плати за щетите, които е причинила в Украйна, защото задълженията ѝ по силата на международното право да плати за щетите, които причинява, са ясни. Затова продължаваме да разглеждаме всички възможни правни пътища, по които Русия да изпълни тези задължения", се посочва в документа.

Лидерите на Г-7 приветстват Срещата на върха за мир в Украйна, която ще се проведе в Швейцария на 15 и 16 юни, и възнамеряват да продължат да работят за получаване на възможно най-широка международна подкрепа за основните принципи и цели на Формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски.

"Нашата крайна цел остава справедлив, траен и всеобхватен мир в съответствие с международното право, Устава на ООН и неговите принципи, както и зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Отново заявяваме твърдата си подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в заключителния документ.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?