46

ФСБ: Бомбата за Кримския мост е пратена от Одеса в Русе

Идентифицирани са и дванадесет участници в атентата, осем от които са арестувани

 

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) публикува резултатите от разследването на експлозията на Кримския мост, в което продължава да присъства "българската следа". За "мозък" на операцията е обявен ръководителят на Службата за военно разузнаване на Украйна (СВР) Кирил Буданов, пише dnes.dir.bg.   

Идентифицирани са и дванадесет участници в атентата, осем от които са задържани.

Руските специални служби твърдят, че бомбата е изпратена в началото на август от Украйна за България. Бомбата е замаскирана в ролки от строително полиетиленово фолио върху 22 палета с общо тегло 22,77 тона и е изпратена от пристанище Одеса до Русе в България в началото на август по договор № 02/08/2022 между "Транслогистик УА" ООД (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе), а оттам по море до грузинското пристанище Поти.

"В организирането на превоза на товара от България до пристанище Поти (Грузия) и след това до Армения са участвали Украинските граждани Михаил Владимирович Цюркало, роден през 1975 г., Денис Олегович Ковач, роден през 1979 г., Роман Иванович Соломко, роден през 1971 г., грузинският гражданин Сандро Иносаридзе, брокер на име "Леван", и арменският гражданин Артур Терчанян, роден през 1985 г., ", се казва в доклада.

От 29 септември до 3 октомври в Ереван на терминала "Трансалянс" товарът е оформен съгласно правилата на Евразийското икономическо пространство, документите са подменени, след което изпращач вече е " ГУ АР ДЖИ ГРУП" ООД (Армения, Алаверди), а получател - "Лидер" ООД (Москва).

След това камионът се връща в Грузия и оттам влиза в Русия през КПП "Верхний Ларс".

В склад близо до Армавир бомбата е разтоварена и са издадени нови документи, като получател става фиктивна компания в Крим. Това става на 7 октомври "със съдействието на Р. Соломко, гражданина на Украйна Владимир Василиевич Злоб, роден през 1987 г., и още петима идентифицирани руски граждани.

Същия ден палетите са натоварени в камиона на вече известния Махир Юсубов, "който заминава за Симферопол, а на 8 октомври 2022 г. в 06:03 ч., докато пътува по Кримския мост, е извършено взривяване".

"Контролът върху движението на товара по целия маршрут и контактите с участниците в престъпната схема на превоза се осъществяват от служител на Службата за държавна сигурност на Украйна, който се представя като "Иван Иванович", използващ за координация както виртуален анонимен номер, закупен в интернет и регистриран на името на украинския гражданин Сергей Владимирович Андрейченко, жител на Кременчуг, роден през 1988 г.", - твърдят от ФСБ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
тиква

тиква

12.10.2022 | 14:50

Тия укри за благодарско искат да вкарат и България във войната! А шорошоядите украфили наливат масло в огъня, сякаш после ще се бият първи с Русия, а не че първи ще са сгънали куфарите за САЩ!

Отговори
2 3
Ето на

Ето на

12.10.2022 | 12:42

Добре, че не изпратихме оръжие на Украйна, защото руснаците щяха да кажат, че взривът е дошъл от Бългаиря.

Отговори
8 3
Абе

Абе

12.10.2022 | 10:49

той и зеления ревеше ,като нeдoклaтeн Kokop4o ,ама му напълниха шортите с ракети...

Отговори
9 8
ZAX

ZAX

12.10.2022 | 10:29

За съжаление руските служби са пропуснали да забележат, че един мармот седи в ъгъла и развива станиола от бонбона !!!

Отговори
10 6
Мармотът

Мармотът

12.10.2022 | 10:23

Завива ли, завива шоколади в станиол.

Отговори
10 2
Иван

Иван

12.10.2022 | 10:20

Тия вече съвсем изтрещяха. Трябва да си много, ама много пиян, да вярваш на тия блядове.

Отговори
12 12
Да бе, да

Да бе, да

12.10.2022 | 10:19

То както си мислеше и путин че е Петър Велики но излезе че е само цивилен милиционер

Отговори
16 8
Бившият министър на отбраната Бойко Ноев постави оценка 9 от 10

Бившият министър на отбраната Бойко Ноев постави оценка 9 от 10

12.10.2022 | 10:18

Бившият министър на отбраната Бойко Ноев постави оценка 9 от 10 на българското правителство за реакцията за взрива на Кримския мост. Взривът на моста послужи на руския президент Владимир Путин да мобилизира да въоръжените си сили. Резултатът ни дава да се върнем от началото на 2000-та година, когато Путин дойде на власт, коментира той в студиото на Би Ти Ви. По думите му България в последните години демонстрира едно поклонничество и васално отношение към Москва и заради това Путин си позволил да ни атакува. Разделени сме дали да подкрепим санкциите срещу Русия, дали да имаме отношения с "Газпром" или не, или дали да окажем военна помощ на Украйна. Позицията на България по тези три въпроса дава основания на Русия да засили атаките си срещу нас, изтъкна бившият военен министър. Ноев подчерта, че е крайно време е България да сложи край на това свое поведение. И точно взривът на Кримския мост трябва да бъде повод политиците да застанат на ясни позиции и с решение за оказване на безрезервна военна помощ на Украйна, за да защити териториите си от агресора, категоричен бе Бойко Ноев. Той очаква да чуе позицията на държавния глава Румен Радев след намесването на името на България за взрива на Кримския мост. Бойко Ноев добави още, че парламентът трябва да одобри сделката за самолетите F-16. Народното събрание трябва да окаже на правителството да внесе законовите промени и други закони, които имат отношение към отбраната и оказването на военна помощ, настоя той. Ноев не очаква консенсус с динозаврите от БСП, които живеят в миналия век. На нас ни трябва и можем да имаме силно парламентарно единство за отбраната и сигурността.

Отговори
13 9

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?