4020

Френската левица победи изненадващо “Национален сбор”, какво предстои

Широка лява коалиция е на път да спечели напрегнатите парламентарни избори във Франция, изпреварвайки центристите на президента Еманюел Макрон и крайната десница, като нито една група не печели абсолютно мнозинство, показват прогнозите.

След като спечели първия тур на изборите на 30 юни с убедителна преднина, резултатите бяха голямо разочарование за крайнодесния “Национален сбор” (НС) на Марин льо Пен.

Центристкият алианс на Макрон ще има десетки депутати по-малко, но се представи по-добре от очакваното и дори ще завърши на второ място.

Левият "Нов народен фронт" (ННФ) - сформиран миналия месец, след като Макрон свика предсрочни избори - събра в един лагер дълбоко разделените преди това социалисти, зелени, комунисти и твърдолинейната "Непреклонна Франция" (НФИ).

Прогнозите на големите социологически агенции сочат, че ННФ ще бъде най-големият блок в новото Национално събрание със 177 до 198 места, Алиансът на Макрон - със 152 до 169 места, а НС - със 135 до 145 места.

Така нито една група няма да се доближи до 289-те места, необходими за абсолютно мнозинство, и остава неясно как може да бъде сформирано ново правителство.

Макрон, който все още не е говорил публично за прогнозите, призовава за "предпазливост и анализ на резултатите", каза негов помощник, който помоли да не бъде назоваван, предаде АФП.

Министър-председателят Габриел Атал трябва да подаде оставката си пред Макрон, но също така даде да се разбере, че е готов да остане в качеството си на служебен министър, тъй като се очертават седмици на политическа несигурност.

Левицата се очертава като най-голямата група в новия парламент, но все още дори не е постигнала съгласие относно фигурата, която би искала да бъде новият министър-председател.

Безпрецедентната ситуация се очертава точно когато Макрон ще бъде извън страната през по-голямата част от седмицата, участвайки в срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

В ключовите индивидуални битки сестрата на Льо Пен Мари-Каролин загуби с малко възможността да стане депутат, но бившият президент Франсоа Оланд ще се завърне в политиката като член на парламента от социалистите.

Двете българки, които бяха част от листите на “Национален сбор” на Марин Льо Пен, загубиха шанса да станат депутати.

Славка Михайлова завърши на трето място в първи окръг на департамента Ло с 22,96 %.

Иванка Димитрова във втори окръг на департамента Сен е Марн остана на второ място с 40.05 %.

Жан-Люк Меланшон, лидер на НФИ и противоречив ръководител на коалицията, поиска на левицата да бъде позволено да състави правителство.

Само допреди една седмица някои социологически проучвания сочеха, че НС може да спечели абсолютно мнозинство, а 28-годишният лейтенант на Льо Пен Жордан Бардела да стане министър-председател.

Вместо това той изрази ярост.

Бардела нарече "съюз на безчестието" местните изборни пактове, с които левицата и центристите избегнаха разделянето на вота на противниците на НС.

Той заяви, че това е хвърлило "Франция в обятията на крайната левица на Жан-Люк Меланшон".

Льо Пен, която иска да направи четвърта кандидатура за президентския пост през 2027 г., заяви: "Приливът се надига. Този път не се покачи достатъчно, но продължава да се покачва и следователно нашата победа само се забави".

На първия тур бяха сключени повече от 200 тактически пакта за гласуване между кандидати от центъра и левицата на места, за да се опитат да попречат на НС да спечели абсолютно мнозинство.

Това беше приветствано като завръщане на антикрайно десния "Републикански фронт", свикан за първи път, когато бащата на Льо Пен Жан-Мари се изправи срещу Жак Ширак на втория тур на президентските избори през 2002 г.

Фирмата за анализ на риска Eurasia Group заяви, че в новия парламент "няма очевидно управляващо мнозинство". "Може да отнеме много седмици, за да се разреши бъркотията, докато сегашното правителство управлява текущата дейност"

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?