Следвайте ни

Франция забрани протурска организация, осквернила арменски мемориал

viber icon

Министерският съвет на Франция взе решение на заседанието си на 4 ноември, че забранява и иска разпускането на протурската крайно националистическа организация "Сивите вълци", заяви вътрешният министър Джералд Дарманин.

Решението е взето, след като миналия месец някои протестиращи проведоха шествия срещу арменската окупация на азербайджанския регион Нагорни Карабах.

В друг инцидент миналия уикенд телевизия France 3 съобщи, че арменският мемориал край Лион е маркиран с протурски лозунги и надписи с името на организацията.

Анкара осъди тона решение с декларация: "Съобщението на френското правителство относно спирането на групата "Сивите вълци" ("Bozkurtlar") показва непоследователната позиция на Париж", заявиха от турското външно министерство.

"Известно е, че няма такова движение, наречено "Сивите вълци", което днес беше обявено за премахнато от френското правителство. Това е последната проява на противоречивата психология на страната, която взема въображаеми решения въз основа на действия на някои лица ", написа Хами Аксой, говорител на външното министерство.

„Забележително е, че френското правителство, което толерира асоциациите, свързани с терористични организации като ПКК и Гюленистка терористична група (FETÖ), които от години действат открито и допускат насилие над турското общество, взе това решение прибързано,“ допълниха от турското външно министерство.

Свободата на сдружаване, изразяване и демонстрация на турската общност във Франция трябва да бъде защитена в контекста на универсалните човешки права и разпоредби, подчерта министерството.

От Париж контрираха: "Меко казано, говорим за особено агресивна група," заяви френският вътрешен министър Жералд Дарманин в понеделник. 

Решението идва на фона на засиленото напрежение между Франция и Турция през последните месеци. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (1)

Батко

Батко

05.11.2020 | 09:26

ПКК е освободително движение. ФЕТО са ислямисти.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай