Следвайте ни

Франция разследва кой подпали "Нотр Дам"

Държавният секретар на Министерството на вътрешните работи на Франция Лоран Нунес съобщи, че властите провеждат разследване, за да установят какви са причините за огнения ад, изпепелил катедралата Нотр Дам. Той допълни, че пожарът е под контрол, но все още не е напълно погасен, цитира думите му Reuters.

Нунес добави, че причината за пожара в една от основните забележителности на Париж към момента не е установена,Началото на трагедията бе положено в 19 часа в понеделник, когато пламъците тръгнаха от горната част на църквата. Пожарът доведе до рухване на заострения връх на катедралата, висок близо 100 метра.

Катедралата “Света Богородица” е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Дълга е 130 метра и е широка 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 метра. Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души. Тук през 1804 г. е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?