46

Франция празнува 233 г. от щурма на Бастилията

На 14 юли французите отбелязват своя национален празник - Деня на превземането и разрушаването на затвора Бастилията през 1789 г. Щурмът на разгневените парижани започва около обед и до вечерта крепостта е превзета, а по-късно през нощта е и разрушена. Камъните от стените й са използвани за построяването на сгради и мостове в околността.

Този акт се смята за символ на раждането на Френската революция и малко по-късно - на Първата френска република. Празникът е повод за много празненства: балове, концерти, заря, президентски речи и военни манифестации, които заради пандемията и тази година няма да се състоят със съответната тържественост, както е било през много други години.

Историците много спорят за събитията от 19-и век, но в едно са единодушни и до ден-днешен - това е векът на индустриализацията и на революциите - революции в Италия (по това време част от Хабсбургската империя), революционни ситуации в Германия, въстания в Полша, Гърция, Сърбия, България, Декабристко движение в Русия - буржоазни, национални и всякакви други революции, и всичко това под оформилия се девиз от 1789 г. "Свобода, равенство, братство" (Liberté, égalité, fraternité).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?