Следвайте ни

Франция поздрави Турция за Деня на Републиката

viber icon

Пожелания за Деня на републиката бяха получени от страни, с които Турция се радва на близки отношения. Но едно съобщение се открояваше сред тях. Френската делегация в НАТО изпрати поздрави за Деня на републиката в Туитър, въпреки напрегнатите отношения между двете страни.

Изказванията на френския президент Еманюел Макрон за исляма, в които той характеризира религията като „проблемна“ и политики, които критиците определят като „лов на вещици“ срещу мюсюлманската общност във Франция, предизвикаха възмущение в Турция. През последните дни турски и френски служители размениха остри реплики, но туитът на френската делегация имаше по-помирителен тон.

„Поздравяваме нашия турски съюзник с Деня на републиката. Турция и Франция са съюзници от векове и имат дългогодишни отношения, вкоренени в миналото. Нашите републики бяха основани на общи ценности, които също са ценности на НАТО. Тези ценности трябва да останат в основата на нашия ангажимент “, се казва в туита на турски език. Придружаващите посланието бяха турски и френски знамена и портрети на османския султан  Сюлейман Великолепни и френския Франциск I. Владетелите от 16-ти век на двете страни установили първите конкретни дипломатически отношения и съюз срещу техния общ враг, Свещената Римска империя.

Турската делегация в НАТО отговори с благодарствено писмо в Туитър, и призив за „напредък на общите ценности въз основа на идентичността и чувствителността на нашата нация“.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?