46
Следвайте ни

Франция иска премахване на смъртното наказание по света

viber icon

Франция ще започне кампания за премахване на смъртното наказание по целия свят по време на предстоящото й шестмесечно ротационно президентство на ЕС, каза днес президентът Еманюел Макрон.

"В рамките на френското президентство на ЕС ще проведем заедно с неправителствени организации конференция в Париж, за да убедим властите на държавите, където все още се прилага смъртното наказание да се откажат от този позорен акт", каза Макрон.

Франция, която ще поеме позицията на ротационен президент на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г., също така ще работи с другите страни членки за приемането на резолюция в ООН, задължаваща страните да докладват броя на издадените смъртни присъди и извършените екзекуции всяка година, каза той.

Франция беше 35-тата държава в света, която премахна смъртната присъда от законодателството си. В повечето държави това наказание е премахнато или не се прилага заради поставен мораториум, въпреки че няколко големи държави, включително Китай, Иран и Съединените щати, все още го прилагат, пише NOVA.

Социологически проучвания показват, че обществеността във Франция остава рязко разделена по въпроса. Коментаторът от дясното крило Ерик Земур, който може би ще се кандидатира за президент на Франция догодина, заяви, че по принцип подкрепя смъртното наказание. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?