Следвайте ни

Франция гони зверовете от цирка, дресьорите бесни

viber icon

Почителите на цирка във Франция ще се простят със зверовете, които се подвизават на манежа. Властите в Париж обявиха, че постепенно ще забранят използването на диви животни – слонове, тигри, мечки, лъвове и други. Лошата новина за пътуващите циркове съобщи министърът на екологията Барбара Помпили, цитирана от Би Би Си.

„Отношението ни към дивите животни се промени“, каза тя. Идобави, че ще има забрана на фермите за развъждане на животни заради кожата им, както и на отглеждането на косатки и делфини в трите френски делфинариума.

На тях ще им бъде забранено да си доставят още от морските бозайници, които изпълняват сложни номера пред публика.

„Време е да започне нова ера в отношенията ни с тези (диви) животни“, заяви госпожица Помпили. Тя не уточни дали е поставен точен срок за изпълнение на новите разпоредби: „Слагането на дата не решава всички проблеми“.
  

Министърът изтъкна, че правителството обмисля създаването на резерват за дивите животни, които се намират в плен. Забраната не засяга зоологическите градини и други атракции.

На пътуващите циркове и аквариумите бюджетът ще отпусне 8 милиона евро, за да се преустроят според новите изисквания.
„Този преход ще продължи години, защото ще промени живота на много хора“, отбеляза тя.

От профсъюза на дресьорите на животни в цирка възроптаха.

„Тя не искаше да ни слуша“, заяви пред АФП Уилям Керуич, шеф на синдиката. „Сега кой ще плаща за месото в менюто на тигрите и лъвовете, и за храната на слоновете. Цирковете ще трябва да изоставят своите животни и министърът ще бъде отговорен за това“, отсече той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?