Следвайте ни

Финансови проблеми затвориха втора биткойн борса в Турция

viber icon

"Вебиткоин" е втората турска борса за криптовалута, която внезапно прекрати дейността си и спря да търгува тази седмица, изтъквайки финансови затруднения.


„Поради скорошния интерес към крипто пазарите, нашите транзакции станаха много по-интензивни от очакваното“, се казва в изявление на уебсайта на "Вебиткоин". „Съжаляваме, че тази ситуация ни постави във финансово трудно положение.“ Борсата заяви, че е спряла търговията, за да може да „уважи правата на ищците“, добавяйки, че скоро ще последва повече информация.


Размерът на средствата, заключени на борсата "Вебиткоин" все още не е известен.


Малко след съобщението турският наблюдател за финансови престъпления MASAK замрази всички банкови сметки в страната, свързани с "Вебиткоин", и откри разследване срещу компанията и нейните мениджъри.

 

"Вебиткоин"  е една от най-малките борси в страната. Дневният ѝ обем на търговия последно вчера беше 60 милиона долара. 

За сравнение, вчера "Парибу", една от най-големите криптоборси в страната, регистрира обем на търговия от 1 милиард долара. А дневният обем на търговия на "Тодекс" е бил 585,5 милиона долара в последния ден на търговия преди нейния собственик да избяга в Албания с 290 хиляди долара кеш, преди 2 дни. Компанията спря търговията в сряда, първо цитирайки външна инвестиция, а по-късно и кибератаки.
Собственикът на "Тодекс" Фарик Фатих Озер, който избяга и остави в неизвестност 2 милиарда долара активи на близо 400 хил. клиенти вчера бе обявен за издирване от Интерпол. Негови три сметки в Турция, с наличност около 31 млн. турски лири (близо 3.8 млн. долара), бяха замразени съобщи вчера вътрешния министър Сюлейман Сойлу. 


Мертджан Байрактар, адвокат, който представлява седем души в дело срещу борсата "Тодекс", каза, че замразяването на банкови сметки е необходима първа стъпка за защита на ищците, които са подали съдебна жалба в съда срещу компанията. „Това беше трагична седмица за турския крипто пазар“, добави той.

В Турция има 31 крипто борси , включително "Тодекс" и "Вебиткоин". 

"Вебиткоин" обяснява на уебсайта на компанията, че е „партньор“, на базираната в Калифорния компания за защита на цифровите активи BitGo. „Всички продукти на нашата фондова борса, която е партньор на Bitgo, са покрити от застраховка“, отбелязва тя.


Но говорител на BitGo уточни, че "Вебиткоин" със сигурност не му е партньор.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?