2374

Financial Times за отношенията Анкара-Москва: Западът обмисля санкции срещу Турция

Западът обмисля да наложи санкции срещу Турция заради "задълбочаващите се отношения между Анкара и Москва", съобщи "Financial Times".

Според изданието европейските държави са все по-загрижени за сътрудничеството в областта на икономиката между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин. Част от тях са предупредили за нарастващия риск Анкара да бъде изправена пред потенциални наказателни реципрочни мерки, ако подпомага Москва при заобикалянето на санкциите.

Шестима представители на западни държави са обявили пред изданието, че след споразумението в петък между Путин и Ердоган за сътрудничество в областта на търговията и енергетиката, то ЕС започва да следи турско-руското сътрудничество "все по-тясно", като изразява загриженост, че Турция "все по-често" се превръща в платформа за търговия с Русия, заяви служител от съюза.

Припомняме, че двамата държавни глави се съгласиха да дадат тласък на сътрудничеството в транспортната, селскостопанската и строителната промишленост по време на четиричасовата им среща в южния град Сочи на Русия. Президентите също така са се съгласили част от плащанията на руски газ да преминат в рубли, съобщи Ройтерс.

От началото на войната до сега Турция се стреми да бъде посредник както между Русия и Украйна, така и между Русия и останалите западни страни. Именно Турция, за разлика от повечето други страни от НАТО, спря да налага наказателни мерки върху агресора. Според източници на "Financial Times" поведението на Турция спрямо Русия е "много опортюнистично":

"Опитваме се да накараме турските граждани да обърнат внимание на притесненията ни", са посочили източниците.

Някои от страните, които са наложили санкции на Русия, биха могли да действат срещу Анкара, като "призоват западните фирми или да се измъкнат от взаимоотношенията в Турция, или да намалят драстично взаимоотношенията си с Турция, с оглед на риска, който ще бъде създаден от тях, разширявайки отношенията си с Русия", каза друг от информаторите и добавя, че има много значителни икономически интереси, които вероятно биха дали отпор срещу такива отрицателни действия.

"Например те биха могли да поискат ограничения върху търговското финансиране или да поискат от големите финансови компании да намалят финансите на турските компании", каза източникът.

И към този момент все още липсват официални дискусии в Брюксел относно възможните санкции срещу Турция, заявиха трима европейски служители.

Припомняме също така, че Съединените щати вече наложиха санкции на отбранителната промишленост на Турция заради покупката им на руски ракети S-400, като заявиха, че руската система може да се използва за събиране на разузнавателни данни. Преди това Вашингтон беше отстранил турските представители в отбраната си от международната програма, за да помогне за изграждането на изтребителите F-35.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?