46

Financial Times: ЕС къса споразумението с Русия за облекчен визов режим

Външните министри на ЕС планират да преустановят действието на споразумението за облекчаване на визовия режим между ЕС и Русия. Това съобщава в. "Financial Times", позовавайки се на свои източници.

Решение по темата се очаква на 30 август на двудневна среща в Прага.

„Неуместно е руски туристи да се разхождат из нашите градове, да бъдат в нашите пристанища“, споделя източник пред вестника и отбелязва, че Европейският съюз „трябва да изпрати сигнал на руското население“, че "специалната военна операция" в Украйна е неприемлива. „Намираме се в извънредна ситуация и това изисква спешни стъпки. Искаме да отидем по-далеч от отмяната на визовите облекчения“, добавя източникът. По думите му по-сериозни промени може да се очакват до края на годината.

В същото време, пояснява изданието, в Брюксел няма консенсус относно допълнителните мерки, които могат да бъдат предприети в тази област: например, струва ли си да се намали броят на визите, издавани на руски граждани, да се спре напълно издаването им, или да се откаже на онези, които подкрепят "специалната военна операция" в Украйна.

В интервю за The Washington Post от 9 август украинският президент Володимир Зеленски коментира, че западните страни трябва да забранят на всички руснаци да влизат на своя територия, а украинският външен министър Дмитрий Кулеба по-късно в Twitter призова „всички страни от ЕС и Г-7 да спрат да издават визи на руснаци ."

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отговори на призивите с думите, че опитите за изолиране на руснаците или Русия са безполезен процес.

Въпреки това идеята намери подкрепа в няколко европейски страни, включително балтийските държави и Чехия. Франция и Германия днес обявиха, че ще продължат да настояват мярката да не бъде приемана.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Западняк

Западняк

29.08.2022 | 04:36

Красимир Димовски пак си е заключил коментарите. Той си знае, че пише глупости и не иска да бъде критикуван. Това е демократична журналистика!

Отговори
2 0
Западняк

Западняк

29.08.2022 | 04:26

“ Външните министри на ЕС планират да преустановят действието на споразумението за облекчаване на визовия режим между ЕС и Русия.” Къде се казва, че ЕС къса споразумението с Русия??? И по нататък:” В същото време, пояснява изданието, в Брюксел няма консенсус относно допълнителните мерки, които могат да бъдат предприети в тази област:” И така “скъсване” няма а вие се скъсване да лъжете! Не само че не можете да пишете, но и не можете да четете.

Отговори
0 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?