49

Фигуристи превърнаха замръзнало езеро в зимна приказка ВИДЕО и СНИМКИ

На зашеметяващия фон на замръзналата повърхност на езерото Чълдър, в Източна Турция екип от 38 артистични фигуристи от Истанбул хипнотизираха зрителите със завладяващо танцово представление на лед.

Второто по големина езеро в района на Източния Анадол след езерото Ван, езерото Чълдър, разположено в границите на провинциите Ардахан и Карс, се превърна в популярна зимна дестинация за всички. Езерото предлага множество дейности всяка година, тъй като замръзва поради силния студ, привличайки хиляди посетители.

Групата от треньори и спортисти, поканени от изследователския асистент на университета Ардахан Волкан Йозкан, направиха танцово представление върху ледената шир на езерото Чилдър. Треньорът по фигурно пързаляне Бурак Каракаш подчерта се опитва да направи това една феерична традиция. При подобна инициатива екипът миналата година е бил от 10 члена, докато тази година се е разширил до 38 души.

Фигуристката Бериван Екинчи сподели вълнението си, пред агенция Демирьорен (DHA):„Танцът на езерото Чълдър е невероятно усещане. Студеното време не ни притесни. Цялата зона е огромна, това е безкрайна ледена пързалка, покрита с чисто бяла пелина. Представлението, което представихме днес донесе радост не само на зрителите, но и на нас."

Посетителите на езерото Чълдър могат да се пързалят с кънки, да правят незабравима разходка с шейни, теглени от коне, да ловят риба през дупки в леда в ескимоски стил, като разбира се биват почерпени с чай, сервиран от самовар. Крайбрежните ресторанти предлагат местни рибни специалитети, което позволява на туристите да завършат деня си с празничен танц, наречен „халай“ върху замръзналото езеро. Туристическият Ориент Експрес, който се движи между Анкара и Карс, добавя емоции към чара, привличайки туристите да се възхищават на постоянно променящата се красота на езерото както през лятото, така и през зимата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Новина

Новина

21.01.2024 | 19:23

Ето това вече е интересна новина от нашата съседка, значи въпреки че ни заливат със смрачаващи новини тове вече е нещо друго, трябва да се отделя повече място за такива по културни и развлекателни неща и народа ще гледа по ведро на живота

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?