49

Фермерски протести за субсидии тресат Европа

Трактори дефилират в Германия, блокади на границата на Полша

Мощни фермерски протести в Европа белязаха началото на 2024 г. Земеделски производители от Полша и Германия излязоха с тежка техника на улиците в знак на несъгласие с местните политики спрямо сектора. Германски фермери организираха мащабни протести срещу плановете на правителството да намали субсидиите за горива за селскостопански машини, предаде ДПА, цитиран от agrozona.bg.

Фермери със 100 трактора първо се отправиха към Унтергрийсбах в южната провинция Бавария, на около 165 км от Мюнхен. Близо 50 протестиращи с 32 машини пък дефилираха в Бад Бирнбах, на около 115 км източно от баварската столица. Най-мащабната проява бе в Щраубиг, близо до границата с Чехия. Там около 3000 души с 1500 трактора скандираха срещу намаляването на субсидиите. Макар протестът да беше мирен, той доведе до нарушения на трафика.

Недоволството избухна, след като коалиционното правителство на Германия реши постепенно да намали субсидиите за горива за селското стопанство през следващите няколко години, вместо да ги спре изведнъж, както бе планирано.

Намаляването бе част от пакет мерки, насочени към покриване на недостига за милиарди евро във федералния бюджет след ключово решение на Конституционния съд от края на миналата година, което обърка бюджетните разчети на управляващите. Първоначалните планове предизвикаха мащабни фермерски протести и спорове в управляващата коалиция.

За 15 януари са планирани големи демонстрации в Берлин, а президентът на фермерската асоциация Йоахим Рюквид призова предложенията напълно да бъдат оттеглени. Сега се предвижда отстъпката за горива за селскостопански цели да бъде намалена с 40 процента през 2024 г. и с по 30 процента през 2025 г. и 2026 г., което на практика означава пълно спиране на субсидията през 2026 г.

В Полша също имаше протести. Местни фермери блокираха граничния пункт „Медика“ на границата с Украйна, подновявайки протеста си, спрян преди Коледа. Те настояват да се гарантират държавни субсидии за царевицата и да се предотврати увеличение на данъците, съобщава Ройтерс, като се позовава на “Полсат нюз”. Фермерите настояват да получат писмени гаранции от правителството, че исканията им ще бъдат изпълнени. Те спряха протеста си на 24 декември след среща с министъра на селското стопанство Чеслав Шeкерски.

В крайна сметка, исканията на полските фермери бяха удовлетворени, а протестите преустановени, сред като се сключи споразумение с тамошното правителство. Полските земеделци ще получат субсидии за отглеждането на царевица в размер на 1 млрд. полски злоти. Кредитирането за заеми за ликвидност на стопанствата ще бъде увеличено с поне 2,5 млрд. полски злоти, а данъкът за стопаните ще бъде запазен на нивата от 2023 г. Предвижда се да бъде назначен и консултантски екип за селско стопанство с участието на фермери, представляващи организации, работещи в областта на селските райони и селското стопанство, свързани с производството и преработката на селскостопански и хранителни продукти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?