Следвайте ни

Фермер изкара 180 хил. долара от паднал в нивата му метеорит

Смята се, че находката е на поне 4000 години

viber icon

Земеделски производител от провинция Чорум в Централна Турция се е съгласил да продаде 68-килограмов метеорит, който е намерил на полето си преди две години, на купувач в САЩ за 180 000 долара.

Фермерът Мутлу Йълмаз се натъкна на голяма скала, докато засаждаше нахут в полето си в село Гердекая през април 2019 г.

Йълмаз отнесъл скалата в дома си с помощта на съседите си, след като забелязал, че изглежда необичайно и странно. По-късно проба от скалата е изпратена до Съединените щати.

В резултат на обширни изследвания скалата наскоро беше сертифицирана от НАСА и учени от Калифорнийския университет като железен метеорит. 

Служители от провинциалната дирекция за култура и туризъм се свързаха с Йълмаз и поискаха да покажат метеорита в музей.

Метеоритът беше изложен в музея Чорум в продължение на един месец и половина и беше съобщено, че метеоритът има 12 елемента, превръщайки се в третия по големина метеорит, откриван някога в Турция.

Около 4000 души посетиха метеорита, докато той беше изложен в музея, след което той беше върнат на Йълмаз.

По-късно Йълмаз пусна в продажба метеорита, за който се смята, че е на поне 4000 години.

Метеоритът се продаваше две години, преди Йълмаз най-накрая да намери купувач от САЩ, готов да плати цената.

Отбелязвайки, че се съгласява да продаде метеорита за 180 000 долара, Йълмаз каза, че метеорът ще бъде изпратен в САЩ, а процесът на продажбите ще бъде завършен там.

През 2015 г. няколко други метеорита се приземиха на необитаемо място в Саръчичек, малко селце в провинция Бингьол, източна Турция.

Селяните са спечелили над 140 000 долара от продажбата на тези метеорити. По-късно беше известно, че тези метеорити са се откъснали от гигантски астероид, наречен „Веста“.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?