Следвайте ни

Феминистки скандал: Глобиха кметицата на Париж за женско царство

viber icon

Кметството на Париж е глобено от държавата заради прекалено много жени на ръководни постове, предаде Франс прес. Кметицата на Париж Ан Идалго определи решението като "абсурдно". 

Съгласно решението глобата, която се налага на парижкото кметство, възлиза на 90 000 евро. Тя се отнася за 2018 г. и бе наложена заради неспазване на разпоредба за паритет на мъжете и жените. Въпросната разпоредба беше отменена миналата година.

"Тази глоба очевидно е абсурдна, несправедлива, безотговорна, опасна", каза кметицата, критикувайки изоставането на Франция в издигането на жени на ръководни постове. Тя изтъкна, че за да бъде постигнат паритет, трябва да се ускори темпото, за да се осигури, че при назначенията има повече жени, отколкото мъже.

Идалго се пошегува, че се радва, че става дума за глоба, наложена именно заради това, че повече жени са били назначени на директорски постове в кметството, а именно - от общо всички назначения на такива постове 11 са жени (47%), само 5 са мъже. Ан Идалго допълни, че лично ще занесе чека с глобата. Кметицата обяви още, че ще предложи на всички председатели на групи и от мнозинството, и от опозицията в градския съвет да се присъединят към нея. Самата министърка на публичната администрация Амели дьо Моншален признава, че разпоредбата, заради която бе наложена глобата и която бе отменена през 2019 г., е "абсурдна". 

"Каузата на жените заслужава повече", заяви Моншален и допълни, че иска с парите от глобата да бъдат финансирани конкретни действия за издигане на жени в администрацията. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?