Следвайте ни

Фейсбук с жесток ултиматум, вижте причината

viber icon

Facebook е заплашила официални представители на парламентите на Европейския съюз и Канада, че ще изтегли инвестициите си, ако не изпълнят исканията, които оперативният директор Шерил Сандбърг им дава. Това съобщават в. Guardian и Computer Weekly, като се позовават на съдебни документи, до които са имали достъп.

В двата случая Сандбърг заявила, че иска гаранции, в противен случай, Facebook ще помисли за други варианти за инвестициите си. Канада дала писмена гаранция още в същия ден, съобщава BusinessInsider. Няма данни дали и ЕС е направил същото.

Facebook има сравнително дълъг отговор: "Тези документи са тенденциозно подбрани и пуснати в нарушение на съдебна заповед от миналата година. Те казват само едната страна на историята и пропускат важен контекст. Както сме казвали преди, тези подбрани течове идват от дело с компанията Six4Three, създател на приложението Pikinis, които се надяваха да накарат Facebook да споделя информация за приятелите на потребителите на приложението. Тези документи са засекретени от калифорнийски съд, така че не можем да ги обсъждаме в детайли".

В случая на Канада, Facebook искала да построи дейта център в страната. Преди да го направи обаче, поискала уверение, че заради този дейта център Канада няма да поиска юрисдикция над "не-канадски" данни, които компанията има в него. Ако не ги получи, ще построи центъра другаде.

В други документи се твърди, че Facebook изпратила и свой екип на правителствен прием, който да разсейва служители на министри, за да може вицепрезидент на компанията да говори директно с трима министри и да им вземе телефонните номера.

От другата страна на окeана Facebook има по-различни цели. Компанията се надявала да използва близките си отношения с ирландското правителство, за да внесе промени в Европейската директива за личните данни през 2013 г. преди да се приеме Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).

 
Facebook призна, че ИТ гиганти са могли да четат и трият лични съобщения

През 2014 г. Сандбърг писала на ирландския премиер Енда Кени, че всякакви промени в защитата на личните данни или данъчна политика на ЕС ще накарат Facebook да разгледа "различни варианти за бъдещите си инвестиции и растеж в Европа" и че директивата застрашава "работните места, иновациите и икономическия растеж в Европа". Компанията искала от Кени да съдейства по време на ротационното председателство на Ирландия.

И макар подобен тип комуникация и изразяване на притеснения за всякакви нови закони да е очаквано от всяка компания, използваният от нея език е доста директен, показват цитираните от Computer Weekly документи: "Използвахме срещите, за да ги натиснем да направят Директивата за личните данни приоритет за тяхното председателство. Премиерът каза, че ще могат да имат сериозно влияние като председател на ЕС, въпреки че на хартия Ирландия трябва да е неутрална в тази си роля", пише във вътрешните документи на компанията.

Компанията имала и голяма лобистка кампания с други представители на британски институции и използвала феминистките позиции на Шерил Сандбърг, за да се сближава с жените еврокомисари, които смята за опасни за бизнеса си. Guardian съобщава още, че мащабният лобизъм се провежда и в други държави, включително САЩ, Индия, Виетнам, Аржентина, Малайзия и др.

Сред "мишените" на лобирането бил и вече бившият финансов министър на Великобритания Джордж Осборн. Пред The Observer той коментира, че среща между него и оперативен директор на една ог най-големите компании в света е нещо нормално. Той казва, че Facebook и други технологични компании искали да изразят притесненията си за предлаганите по това време промени, които полагаха началото на GDPR. Осборн твърди, че не се е съгласил с притесненията на компаниите и затова не е обсъждал темата с тях повторно, нито е лобирал за тях в ЕС.

Зукърбърг обяви, че е горд с постигнатото през годината. vesti.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?