Следвайте ни

FDA се произнесе: IQOS e продукт с по-малко вредни вещества от цигарите

viber icon

Късно снощи FDA обяви, че пълното преминаване на бездимното устройство IQOS значително намалява излагането на вредните вещества, на които тялото ни е изложено когато пушим цигари.  Три години след като Филип Морис Интернешънъл подадоха заявлението си към най-строгият регулатор в света, FDA взе решение. IQOS нагрява тютюна, вместо да го гори – процес, смятан за по-малко вреден от високите температури, достигани при конвенционалните цигари. Миналата година FDA разреши продажбата на IQOS в САЩ, но едва вчера одобри маркетирането на бездимното изделие като такова с намалено излагане на вредни вещества в сравнение с цигарите. Агенцията цитира научни данни, че има доказателства, че: 

 ∙           Системата IQOS нагрява тютюна, но не го изгаря.

∙            Това значително намалява образуването на вредни и потенциално вредни вещества.

∙            Научните проучвания показват, че преминаването напълно от конвенционални цигари към IQOS значително намалява излагането на тялото ви на вредни или потенциално вредни вещества.

FDA са удовлетворени от данните, които показват, че IQOS е подходящ за подобряване на общественото здраве, а очакванията на агенцията са той да е от полза за здравето на населението като цяло. 

„Данните, предоставени от компанията, показват, че пускането на пазара на тези конкретни продукти с разрешената от FDA информация може да помогне на зависимите пълнолетни пушачи да преминат от конвенционалните цигари с горене към тези нови продукти, като намали излагането им на вредни вещества, но това може да стане само ако те напълно преминат на тях. FDA ще следи отблизо как IQOS се използва от потребителите, за да определи дали тези продукти отговарят на този потенциал и не водят до по-голяма употреба сред младите хора. Важно е да се отбележи, че тези продукти не са безопасни, така че хората, особено младите хора, които в момента не употребяват тютюневи изделия, не трябва да започват да ги използват или да започват да използват друг тютюнев продукт“, заяви Мич Зелер, Директор на Центъра за тютюневи изделия към FDA.

IQOS се появи на пазара преди 6 години, като първо беше пуснат в Япония. За разлика от електронните цигари при които се нагрява течност, при нагреваемите тютюневи изделия има нагряване на късове, съдържащи тютюн. Именно нагряването, а не горенето на тютюна води до съществено намаляване на вредните вещества в сравнение с цигарите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?