2374

Фалшиви твърдения: Нарушават ли Финландия и Швеция договор с Русия с молба за членство в НАТО?

Нарушава ли Финландия договор с Русия, когато подава молба за членство в НАТО? "Дойче веле" подложи на проверка някои твърдения, свързани с предстоящото присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, предава медията.

Твърдение: Присъединяването на Финландия към НАТО нарушава задължението за неутралитет

Проверка на фактите: невярно

С планираното си присъединяване към НАТО Финландия нарушавала някакво споразумение между нея и Русия, постигнато след края на Втората световна война. Поне така твърди един потребител в Туитър:

Въпросното „споразумение“ е свързано с Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ от 6 април 1948 година между Финландия и тогавашния Съветски съюз.

В него двете страни се задължават да не се присъединяват към съюзи или коалиции, които са насочени срещу другата страна. Освен това двете страни по договора се ангажират да си оказват военна помощ, ако Финландия бъде нападната пряко, или ако от територията на Финландия има нападение срещу Русия. Срокът на този договор е бил удължаван на три пъти: през 1955, 1970 и 1983 година.След разпадането на Съветския съюз въпросният договор е заменен с друг – на 20 януари 1992 г. е подписан Договор за добросъседство между Руската федерация и Република Финландия

За разлика от преди, в новия договор няма задължение за неутралност спрямо други съюзи.

Но това задължение всъщност е обезсилено още през 1992 година, когато Финландия започва преговори за членство в ЕС. Защото с договора от Маастрихт страните кандидатки за членство автоматично приемат общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС.

Твърдение: Мнозинството от турците са против приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Проверка на фактите: невярно

На неформалната среща на външните министри на страните от НАТО на 15 май в Берлин турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил, цитиран от Анадолска информационна агенция, че „голямата част от турското население е против членството на Швеция и Финландия в НАТО“

По данни на турската социологическа агенция MetroPOLL обаче досега не са правени проучвания за нагласите на турците по отношение на приемането на двете държави в НАТО. Темата обаче фигурира в бъдещите планове на агенцията, а резултати от първото такова допитване се очакват между 23 и 27 май.

Твърдение: От НАТО произтича заплаха за война

Проверка на фактите: невярно

Кремъл и поддръжниците му разпространяват тезата за агресивния характер на НАТО. Във вторник Москва е обвинила страните от НАТО, че водели война срещу Русия. Агенция ДПА цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков да казва следното: „Това са вражески държави. Защото това, което те правят, се нарича война“.

Факт е, че след разпадането на СССР 14 източноевропейски държави се присъединиха към НАТО, четири от които граничат с Русия – трите балтийски страни и Полша. През 2008 година на Украйна също ѝ беше обещана перспектива за членство, но оттогава тя е замразена.

След незаконното анексиране на Крим през 2014 година и нападението над Украйна НАТО засили присъствието си в страните членки в Източна Европа. Оттогава се води спор дали това не представлява нарушение на Договора между НАТО и Русия от 1997 година.

По повод критиките от Кремъл експертът по въпросите на НАТО от германската фондация „Наука и политика“ Маркус Кайм казва, че независимо от постъпките за членство в НАТО, Финландия и Швеция са много предпазливи и внимават да не влошават отношенията си с Русия.

Финландската Лява партия "Vasemmistoliitto, която е част от управляващата в Хелзинки коалиция, настоява за „отбранителна насоченост на членството в НАТО“: „Няма да приемаме ядрено оръжие, никакви постоянни военни бази или натовски контингенти в страната“, написа в Туитър депутатката Вероника Хонкасало.

Твърдение: сред финландците има паника и се презапасяват с храни

Проверка на фактите: подвеждаща информация

Една публикация в американското списание "Нюзуик", според която финландците се запасявали с храна и се криели в бункери, разпали тази дискусия в мрежата. „Много хора си осигуряват хранителни запаси за 72 часа“, е цитиран да казва Кимо Йерва, кмет на град Лапеенранта – Кимо Йерва. А градската управа проверява състоянието на укритията.

Община Лапееранта се намира в Южна Финландия близо до границата с Русия. Но не само от градската управа, а също и много потребители критикуват в социалните мрежи въпросната статия. „Изглежда, че заглавието и съдържанието на публикацията в Нюзуик си противоречат. В Лапееранта няма никаква паника сред населението“, се казва в профила на общината в Туитър.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Много тъпня чифутска Бе

Много тъпня чифутска Бе

19.05.2022 | 21:26

Мъ то споразуменията при всички случай НЯКАКВИ до тогава докато не се намеси чифутската нагла човеконенависна пасмина И тогава споразуменията стават ВСЯКАКВИ и почват да ги четат като Дявола Евангелието Нъл така Въпрос на прочит Кой чете Днес Дойче Зеле Нъл така А кагда заоварит Масква голяма Олелия Явно доста финландки и шведски тикви искат да построят втора БАМ та чак до Аляска

Отговори
2 3

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?