2374
Следвайте ни

Facebook смени името си окончателно, превръща се в реална виртуалност

viber icon

Facebook официално сменя името си на Meta. Зукърбърг обяви новината на живо в социалната мрежа.

Едноименното приложение ще запази името Facebook, а компанията-собственик ще се казва Meta.

Промяната ще се случи от утре, но това едва ли ще е достатъчно за да се отърве от ПР-кошмара, в който се намира. Ситуацията само се влошава през последните дни.

Новото име ще отразява визията на изпълнителния директор Марк Зукърбърг да превърне компанията в т.нар. "метавселена", вместо както сега - просто платформа на социална медия, посочва "Дъ Върдж".

Идеята за метавселената е компанията да предлага онлайн виртуален свят, в който след време всеки потребител ще може да комуникира, работи, пазарува, да се забавлява с помощта на очила за виртуална реалност (VR) и добавена реалност (AR).

Основното приложение на Фейсбук ще съществува под новото име, по същия начин, по който Гугъл е под шапката на компанията Алфабет.

Ребрандирането и фокусирането на Фейсбук към метавселената цели да отклони вниманието на потребителите, след като бившият ѝ служител Франсис Хоган изкара вътрешни документи, придобили популярност като "Фейсбук Пейпърс". Тя ги представи пред медиите и свидетелства пред Конгреса.

От думите ѝ стана ясно, че Фейсбук приоритизира печалбите над човешката сигурност. Платформата била разбрала за вредните последици от използването на социални мрежи от тийнейджъри, но не е направила нищо, защото "доходите на хората са на първо място", каза още тя.

Бившата служителка твърди, че алгоритмите на платформата дават приоритет на публикациите, които "насърчават, привличат и задържат потребителите" В повечето случаи обаче това са публикациите, които са провокативни гняв, омраза, отвращение и негативни емоции у потребителите. Всъщност Facebook допринася за "епидемията от онлайн насилие", твърди още тя.

Експертите обаче посочват, че смяната на името няма магически да разреши основния проблем на компанията, който е управлението на социалната медия Фейсбук, посочва Ерих Йоахимсталер, основател и изп.-директор на консултантската компания "Вивалди".

Фейсбук трябва да извърши "фундаментална работа" и да се справи с проблемите, които подриват социалните ѝ услуги, смята Ан Олдерог, старши партньор във "Вивалди" с 20-годишен опит в стратегията на марката. Ако не, същите тези проблеми биха могли да проникнат в т.нар. "метавселена", коментира тя.

И докато смяната на името звучи вълнуващо, Олдерог смята, че обществеността може да чете между редовете, особено предвид миналите грешки, които компанията е допускала.

Това, което смяната на името на Фейсбук може да направи, е да спаси други прокети като Хърайзън (Horizon) – технологията на Фейсбук за добавена реалност, за да не се свързват и те с лошото впечатление, което Фейсбук придоби, казва Ашли Куксли, управляващ директор за Северна Америка в "Дъ Соушъл Елемент".

"Ако само холдинговата компания промени името си, вероятно става дума по-скоро за дистанциране на компанията майка от продукта Фейсбук, така че всяка токсичност да остане в рамките на този продукт, вместо да "заразява" и други марки под банера-майка", смята Куксли.

Но в края на краищата всичко опира до това дали обществото може да се довери на Фейсбук и неговото ребрандиране, което може да реши проблема с марката, но само ако е направено правилно, посочва Джон Вайс, съосновател и партньор в агенцията за брандиране и комуникации Хюмън (Human).

"Най-големият проблем, пред който е изправен Фейсбук, е липсата на вяра у потребителите, че той има по-висша цел. Простото представяне на нова марка само ще подсили страховете, че Фейсбук е загрижен само за себе си", твърди Вайс.

 

 

 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

демоникрация

демоникрация

29.10.2021 | 10:25

Сатанисти!

Отговори
0 0
dani фалира

dani фалира

29.10.2021 | 07:27

това масонско приложение дето те следи и цензурира

Отговори
0 0
Мия

Мия

28.10.2021 | 21:46

Така некадърно написано че не се разбира дали си е сменили името или собственика на компанията. Кой е писал тая боза?

Отговори
4 2
Е как кой

Е как кой

29.10.2021 | 03:28

Е как кой.Статията е написана от най великия екип за преписване от други сайтове-Марица.Това че статията е пълен компот да не Ви притеснява.Важното е да се пише

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?