Следвайте ни

Facebook се споразумя с Федералната комисия в САЩ за рекордна глоба

Санкциите са наложени заради предоставяне на лични данни на различни компании

viber icon


Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) е одобрила рекордна санкция от 5 милиарда долара, която ще бъде наложена на Facebook заради сериозни пропуски в защитата на личните и потребителски данни и нарушаване на тяхната неприкосновеност. Представители на агенцията и на компанията са постигнали споразумение за размера на глобата и последващите регулации върху социалната мрежа. Пълният текст на споразумението е бил одобрен и гласувана от комисията към Сената в края на миналата седмица.

Разследването срещу социалната мрежа беше предизвикано от разкрития миналата година, че Кеймбридж Аналитик неправомерно е получила от Facebook личната информация за 87 милиона потребители на платформата. От компанията на Марк Зукърбърг са признали също, че назад във времето са предоставяли  на технологични компании като Amazon и Yahoo за целите на техни проучвания на потребителски нагласи както в САЩ, така и по света.

Рекордната санкция надали ще разклати сериозно акциите и финансовта стабилноста на компанията, която само през 2018 година има над 56 милиарда долара приходи. По-рано тази година от Facebook заявиха, че ще отделят близо 3 ​милиарда долара извънсъдебни споразумения, свързани с хилядите дела заведени срещу компанията за нерегламентирано ползване и предоставяне на лични данни на трети лица.

Очаква се  споразумението между Федералната търговска комисия и компанията да включва специална клауза с предвидени ограничения за това как Facebook може да администрира данните на своите потребители. Споразумението обаче, все още трябва да бъде одобрено и от Министерството на правосъдието в САЩ, преди то да бъде финализирано, като това се очаква да стане най-рано през септември.

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

17.07.2019 | 18:59

Абсолютни глупости и прах в очите на човечеството.Вече и децата от детската градина знаят,че този фейсбук е направен точно с тази цел,да черпи информация за почти всеки човек на земята и после тези лични данни да се ползват за всичко друго,но не и в негова полза.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?