2374
Следвайте ни

Facebook с поредна промяна в софтуера за лицево разпознаване

viber icon

Facebook ще спре системата си за лицево разпознаване на хората в публикувани снимки и видеоклипове и ще изтрие индивидуалните отпечатъци за разпознаване на лицата на над 1 млрд. души заради нарастващи тревоги около технологията, обявиха от компанията.

Джером Песенти, вицепрезидент по изкуствен интелект за новата компания майка на Facebook – Meta, посочи, че преди да вземат решението, са пробвали да претеглят положителните случаи на използване на технологията "срещу нарастващите обществени опасения, особено след като регулаторите все още не са излезли с ясни правила" за подобни технологии.

Динамичните събития около Facebook текат още от предходната седмица, когато компанията обяви новото си име - Meta. Промяната ще помогне на компанията да се фокусира върху изграждането на технологии, свързани с новите възможности на интернет за т.нар. метавселена. Идеята за метавселената е компанията да предлага онлайн виртуален свят, в който след време всеки потребител ще може да комуникира, работи, пазарува, да се забавлява с помощта на очила за виртуална реалност (VR) и добавена реалност (AR).

Компанията също така премина и през вероятно най-голямата си пиар криза към днешна дата, след като бившият ѝ служител Франсис Хоугън изнесе документи, които показаха, че социалната мрежа е знаела за вредата, която причиняват нейните продукти и често е правила малко или нищо за преодоляването им. Бившата служителка твърди, че алгоритмите на платформата дават приоритет на публикациите, които "насърчават, привличат и задържат потребителите". В повечето случаи обаче това са публикациите, които са провокативни гняв, омраза, отвращение и негативни емоции у потребителите. Всъщност Facebook допринася за "епидемията от онлайн насилие", твърди още тя.

Над една трета от дневните потребители на Facebook използват функцията за лицево разпознаване в социалната мрежа. Това са около 640 милиона човека.

Facebook стартира своето "лицево разпознаване" преди повече от десетилетие, но постепенно улесни отказването от функцията под напора на контролните органи и съдебни дела.

През 2019 г. Facebook спря автоматичното разпознаване на хора в снимките и предложи потребителите ѝ сами да се "тагват", като имат възможност да избират дали въобще да се възползват от тази функция.

Сегашното решение на Facebook да спре въобще тази система "е един добър пример за продуктови решения, които са добри и за потребителите и за компанията", каза Кристен Мартин, професор по технологична етика от Университета Нотр Дам. Тя добави, че тази промяна показва също така силата на обществото и регулаторния натиск, откакто системата за лицево разпознаване е повод за периодични критики през последните 10 години.

Meta изглежда ще търси нови възможности за идентифициране на хората. Отговарящият за изкуствения интелект в компанията ДжеромПесенти посочи, че тя ще "избяга" от широката идентификация и ще се насочи към по-тесни форми на лично удостоверяване".

"Лицевото разпознаване може да бъде ценно, когато технологията работи само на собствените устройства на хората и разпознаването на "конкретните потребители е достъпно само за самите тях", посочи той.

"Методът за лицево разпознаване на устройството, който не изисква комуникация с външен сървър, най-често се използва днес в системите, използвани за отключване на смартфони", уточни експертът.

Потребителите на Apple използват този тип технология, за да отключат телефоните си чрез лицево разпознаване.

Изследователи и активисти от години повдигат въпроси около софтуера за лицево разпознаване, позовавайки се на изследвания, че той преминава етичните граници за раса, пол и възраст. Едно от опасенията е, че технологията може неправилно да идентифицира хора с по-тъмна кожа.

Друг проблем с лицевото разпознаване е, че за да го използват, компаниите са направили уникален лицев отпечатък на огромен брой хора - често без да искат тяхно разрешение и по начин, който може да се използва за проследяване на хора, каза Нейтън Уеслър от Американския съюз на гражданските свободи, който се бори срещу Facebook и други големи технологични компании.

Facebook се оказа от "другата страна на монетата" през миналата година, когато поиска от стартъпа за лицево разпознаване ClearviewAI, който работи с полицията, да спре да събира снимки на потребители от Facebook и от Instagram, за да идентифицира хората от тях.

Тревогите допълнително нараснаха заради информациите за обширната система за видеонаблюдение на китайското правителство, която се използва в регион, където живее предимно мюсюлманските етнически малцинства в Китай, предаде "Медиапул".

Огромната база данни на Facebook от снимки, споделяни между потребителите ѝ, я превърна в двигател за развитието на компютърната визия и развитието на изкуствения интелект. Сега много от тези изследователски екипи са насочени към амбициите на Meta за развитие на технологията за разширена реалност, в която компанията предвижда бъдещите потребители да си поставят очила, за да слеят в едно виртуалния и физическия свят. Тези технологии от своя страна обаче биха могли да предизвикат нови опасения относно това как се събират и проследяват биометричните данни на хората.

Успоредно с това, Facebook не осигурява ясни отговори на въпроса как ще удостовери пред потребителите, че данните от техните снимки са изтрити и какво компанията ще прави с основната си технология за лицево разпознаване.

Говорителят на компанията Джейсън Грос посочи в имейл, че шаблоните за лицево разпознаване на потребителите ще бъдат изтрити, ако тяхната функция за лицево разпознаване е активирана и че процесът по изтриване ще приключи в близките седмици. Предстои и изключване на компонентите от системата за настройки за лицево разпознаване.

Новото отношение на Меta към лицевото разпознаване следва решенията на други американски технологични гиганти като Amazon, Microsoft и IBM от миналата година, да прекратят или преустановят продажбите си на софтуер за лицево разпознаване на полицията, позовавайки се на опасения за фалшиви идентификации и расова несправедливост.

Най-малко 7 щата и редица градове в САЩ са лимитирали използването на технологията заради страх за погазване на гражданските прави, расови предразсъдъци и др.

Практиките на Facebook за сканиране на лица също така докараха през 2019-а година глоба за компанията от 5 милиарда долара, наложена от Федералната комисия по търговията. След санкцията Facebook се ангажира да ясно да известява потребителите преди техните снимки и видеа да са обект на лицево разпознаване.

По-рано тази година компанията се съгласи да плати 650 милиона долара по дело от 2015 г., за което се твърди, че е нарушила закона за поверителност на Илинойс, когато е използвала маркиране на снимки без разрешение на потребителите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?