46
Следвайте ни

Facebook остана сам в битката с US сенаторите

viber icon

Сенатът готви отмяна на "Раздел 230", който освобождава компанията от наказателни и граждански дела

 

Поредният скандал, който се разрази покрай най-популярната социална мрежа, вече се очертава и като най-сериозният не само за  компанията на Марк Зукърбърг, но и за всички други подобни платформи. Това стана след като Сенатът в САЩ вече говори за отмяна на "Раздел 230", който освобождаваше компаниите от наказателни и граждански дела. 

Разкритията от така наречените документи "Facebook Papers" за пореден път вкараха в дневния ред не само зад океана, но и в целия свят бизнес модела, който социалната мрежа развива. В началото на седмицата стана ясно, че най-популярната платформа в интернет напълно умишлено е подхранва речта на омразата, насилието и разпространението на фалшиви новини. От документите стана ясно, че ръководството на компанията на Зукърбърк не е в състояние да свали и предотврати публикуването на опасно съдържание.

Разследването се базира на сведенията от Франсис Хаугън, която е работила като продуктов мениджър в социалната мрежа. Само в рамките на няколко дни тя даде показания както пред Сената в САЩ, така и пред парламентарната комисия във Великобритания, която отговаря за регулациите на социалните мрежи. Според Хаугън ръководството на Facebook е знаело за тези проблеми отдавна, но умишлено ги е пренебрегвало в името на това потребителите да прекарват повече време в сайта и така компанията да трупа повече приходи от рекламодателите.

Проблемите за Зукърбърг обаче се задълбочиха още повече в края на седмицата, когато представители на други три от най-големите онлайн платформи -TikTok, Snapchat и YouTube, са били питани от американските сенатори за алгоритмите, които те ползват в сайтовете си. По време на продължилия над 4 часа разпит представителите на компаниите са се разграничили от Facebook и методите, които платформата ползва, за да "държи" потребителите възможно най-дълго в нея.  

Най-категорични са били представителите на Snapchat, които директно са заявили, че техният модел за селектиране на съдържание към потребителите е граден по напълно противоположен модел на Facebook. Въпреки това сенатор Ричард Блументал контрира с аргумента, че "да бъдеш по-различен от Facebook, не значи автоматично, че си по-добър". Според него проблемът е ясен -  големите социални мрежи създават огромни проблеми, които рефлектират в реалния свят, за да правят повече пари.  

Популярната сред младежите между 12 и 18 години платформа TikTok пък е изправен пред други сериозни обвинения, според които алгоритъмът, който ползват, промотира сред тийнейджърите и подрастващите опасни шеги и предизвикателства. Според докладите, представени в Сената, за последните 2 години поне 200 младежи само в САЩ са загинали, а десетки други са били ранени, опитвайки се да имитират популярни предизвикателства и клипове. Въпреки това, един от ключовите ръководители на TikTok Майкъл Бекерман продължи да настоява, че компанията му не трябва да бъде слагана в една категория с Facebook. 

Ситуацията за социалните мрежи изглежда, че ще става все по-сериозна, след като сенатори и от демократите, и от републиканците обявиха, че ще започнат заедно работа по сериозни промени в известния "Раздел 230". Той защитава платформите и ги предпазва от каквато и да е била съдебна отговорност за съдържанието, което те администрират. Така на практика се изключва възможността и за граждански дела от близките на пострадали.

Изпълнитeлният дирeктoр нa Facebook Мaрк Зукърбърг oтхвърли за пореден път всички обвинения. Той настоя в отворено писмо, че компанията му постоянно наема нови служители, които дa гaрaнтирaт cпoкoйcтвиeтo нa пoтрeбитeлитe. Само часове след отговора на Зукърбърг „The Wall Street Journal“ публикува документи от Франсис Хаугън, които обобщават проучване за вътрешно ползване на дъщерната компания на Facebook - Instagram. Те са  показвали, че приложението има пряка роля върху влошаващото се психичното здраве на младите момичетата по цял свят.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?