49

Езеро с 27 защитени вида птици пресъхна изцяло

Езерото Сейфе в провинция Кършехир в централна Турция се е превърнало в солена равнина от юли насам, след като сериозната липса на валежи пресуши изворите, които го захранват.

Анадолска агенция

Езерото бе едно от най-важните влажни зони и резервати за птици в Турция. Той покрива близо 10 700 хектара и беше дом на 187 вида птици, включително 27 застрашени вида, както и ендемични растения.

Анадолска агенция

То приютяваше жерави, патици и фламинго, преди да пресъхне.

 

В последните години водоема частично пресъхнаше през лятото, но се съживяваше през зимата и пролетта от топенето на снега и дъждовните води.

 

Тази година обаче езерото се е превърнало в „солено поле“ поради липсата на валежи през летните месеци и пресъхването на изворите които го захранват.

 

Туристите, които посетиха езерото, останаха изумени от гледката.

 

Есма Коч сподели, че живее в Киршехир от около 10 години и е посещавала региона, за да наблюдава птиците, когато е имало вода. Но този път тя беше много разстроена, след като видя, че езерото е напълно пресъхнало. „Можехме да видим различни водолюбиви птици тук, в зависимост от времето на годината. В момента то е в окаяно състояние, защото е пресъхнало.“

 

„Искаме властите да намерят решение за това възможно най-скоро. Това е много важна ценност на Кършехир. Тук имаше много посетители. Това място беше живо“, се спомни Есма.

Анадолска агенция

Мухамед Талха Йълмаз, друг посетител заяви, че е имал възможност да следи много видове от наблюдателната кула, последния път, когато е посетил езерото. Той се надява резервата да се върне към предишната си слава възможно най-скоро със смяната на сезона.

 

Султан Киймаз от факултета по земеделие на университета Кършехир "Ахи Ерван" сподели, че нивото на водата в резервата е останало под средното от 1998 насам поради сушата.

Анадолска агенция

„Ефектът от сушата придоби още по-голямо значение днес с човешките дейности тук. В нашите проучвания върху басейна на Сейфе виждаме, че нивото на водата в езерото сериозно намалява от юни до декември. Намалението може да се отдаде и на увеличеното използване на подземни води за питейна вода и селско стопанство. Водоизточниците, и изворите в района, трябва да бъдат поставени под защита.“, обясни той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?