Следвайте ни

Евтиният пазар в Одрин привлича нашенците като магнит

viber icon

Броят на българските граждани, които идват в Одрин за пазаруване, се увеличава от ден на ден, тъй като Турция признава нашите ваксинационни сертификати. Ваксинираните и тези които са с документ, че са преболедували Covid-19 през последните 6 месеца, имат право да посещават свободно Турция без изискване за PCR тест. Единствено изискване има, да са минали 14 дни от поставянето на втората доза. 

За всички останали е необходим негативен ПСР, направен до 72 часа преди да се влезе в страната. 

В град Одрин и днес очакват с нетърпение посетителите от България на прочутият петъчен пазар Улус, който бе затворен преди шест месеца заради епидемията от COVID-19, но от началото на юни отново радва нашенци с разнообразните си стоки на изключително конкурентни цени. С обезценяването на турската лира стоките в Одрин стават все по-атрактивни за българските клиенти. 

Пазарът Улус, който се счита за търговската марка на града, преди епидемията масово се посещаваше от българите. От вчера в Турция бяха премахнати всички ограничения срещу COVID-19 и търговците в града пак се надяват да посрещат нашенци които започнаха да идват отново предимно на евтин шопинг. 

На фона на подобряването на епидемичната обстановка в Одринска област в резултат на спада в разпространението на COVID-19 в последно време по решение на областния съвет за хигиена към валийството в Одрин пазарът Улус в петъчните дни вече работи нормално. Единствено не трябва да се забравя, че в Турция носенето на маски на открито и закрито остава задължително. 

По данни на турското министерство на здравеопазването Одрин е сред областите, където през последните седмици е регистриран най-голям спад в разпространението на коронавируса. Областта е сред водещите във ваксинирането, като над 67 на сто от жителите са получили поне една доза  Covid-19 ваксина.

Председателят на задругата на търговците на пазара Улус Бюлент Реисоглу посочи, че обръщат специално внимание на епидемиологичните мерки. "Подготвихме се много старателно за изпълнението на епидемичните предписания. На входа на пазара са поставени в достатъчни количества дезинфектанти, има разстояние между сергиите, задължително е носенето на маски. Правим всичко възможно, така че нашите клиенти от България да пазаруват спокойно и без рискове за здравето, за да поискат пак да дойдат. Много ни домъчня за тях. Щастливи сме, че български туристи отново започнаха да идват в нашия град", заяви той.

В града има и много исторически и туристически обекти, които също са посещавани от българите. На първо място е българската църква Св. Георги, след това е най-красивата джамия проектирана от известния османски архитект Мимар Синан, както и голямата синагога която също се намира центъра на града. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

02.07.2021 | 09:51

Dobre e che Turtsiya ni e sased i ni spasi i spasyava vse oshte po vremeto na trudniyat prehod kam svetloto badeshte !

Отговори
4 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?