46

Евтиния: Търговци в Турция масово намаляват цените наполовина

Големите вериги за търговия на дребно в Турция обявиха последователни кампании за отстъпки след призивите на президента Реджеп Тайип Ердоган и министъра на търговията Йомер Болат да подкрепят съвместни усилия за облекчаване на тежестта върху потребителите и ограничаване на нарастващите разходи за живот на фона на високата инфлация.

Много компании от различни сектори на търговията на дребно, включително дрехи и бяла техника, се очаква също да се вслушат в призива и да намалят цените, за да подкрепят борбата с инфлацията.

Миналата седмица министърът призова супермаркетите да намалят цените си, като отбеляза, че властите са открили прекомерни увеличения на цените, произволни и нечестни практики и натрупване на запаси при някои продукти.

Длъжностни лица проведоха срещи с търговците на дребно на храни и засилиха проверките в този сектор, заяви Болат. „Очакваме големи отстъпки от всички супермаркети по случай 100-годишнината на нашата република на 29 октомври.

 

Представители на бранша отговориха на призива на министъра, като заявиха, че няма да повишават цените или дори ще намалят цените на някои стоки до 30 на сто.

Ердоган повтори важността на акцията в понеделник и призова всички предприятия, особено веригите хранителни магазини, да допринесат за борбата с инфлацията, която нарасна до над 61% през септември и се очаква да нарасне още повече към края на годината.

„Приканвам всички наши предприятия да подкрепят борбата срещу инфлацията и разходите за живот с отстъпките, които ще направят“, допълни той.

Пазарът за търговия на дребно с храни в Турция има обща стойност от 1,6 трилиона TL ($58 милиарда) към края на 2022 г., според данни на Асоциацията на търговците на дребно.

Най-големите вериги супермаркети и гиганти в търговията на дребно в Турция бързо отговориха на призива на правителството, обещавайки значителни отстъпки за различни продукти.

 

"БИМ" обяви намаления до 50% на 500 артикула през октомври. Компанията подчерта ангажимента си да подкрепя битката на нацията срещу инфлацията, като същевременно гарантира достъп на потребителите до основни стоки без промяна на цените.

"Мигрос" заяви, че цели да повиши покупателната способност на потребителите, като разкрие планове за предлагане на отстъпки, вариращи от 20% до 50% за над 15 000 продукта от 12 октомври до края на ноември.

"A101" заяви, че прави минимум 50% отстъпки за поне 1000 продукта дневно през цялата година и обеща редовни намаления на цените във всички категории в подкрепа на усилията за ограничаване на инфлацията.

"Шок" се присъедини към кампанията, като обяви инициатива за намаляване на цените на 1000 продукта с до 50% през октомври, за да допринесе за усилията в страната.

Производителите на мебели също се присъединиха към акцията и замразиха цените си до края на годината.

Председателят на Федерацията на асоциациите за мебели (MOSFED), Ахмет Гюлеч, обяви, че фирмите единодушно са решили да не увеличават цените на дребно за всички категории мебели до края на 2023 г.

 

Индустрията има над 45 000 производители, 50 000 магазина и близо 500 000 служители. Над 80% от мебелната индустрия в Турция е местно производство.

 

„Ние вярваме, че това решение за подкрепа на политиките срещу инфлацията и разходите за живот ще облекчи тежестта върху хората, които планират сватби или обмислят ремонт на дома“, заключи Гюлеч.

 

Годишната инфлация в Турция се ускори от 58,9% през август до 61,5% през септември.

Според днешния курс на БНБ лев се разменя за 15 турски лири, а лира се разменя за 6.65 ст.

Цените на храните и безалкохолните напитки в Турция се повишиха с 3,3% на месечна база за годишно увеличение от 75,1%.

Цените на домакинската техника и облеклото са се повишили съответно с 63,7% и 32,5% на годишна база.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ОФЦЕТЕ

ОФЦЕТЕ

12.10.2023 | 11:42

ЕФТИНИ ГЛУПОСТИ, ВСЕ ЕДНО ДА ОТИДЕТЕ НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД И ДА СИ КУПИТЕ ЧЕРВЕНИ ПАВЕТА.

Отговори
1 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?