Следвайте ни

Еврозоната излиза от рецесия

viber icon

Статистическата служба на Европейския съюз Евростат съобщи в петък, че брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната през второто тримесечие е нараснал по-бързо от очакваното и по този начин региона излиза от рецесията, предизвикана от пандемията.

Облекчаването на ограниченията свързани с Covid-19 също са помогнали на еврозоната да достигне целта от 2% ръст през до юли 2021г.
 
Блокът от 19 държави претърпя така наречената двойна рецесия, когато икономиката се сви през предходните две тримесечия. Еврозоната обаче остава с 3% под нивото си от преди пандемията в края на 2019 г. 
 
В региона тече възстановяване след скока на коронавирусните инфекции през зимата. В Италия и Испания, две държави, чиито икономики бяха силно засегнати от пандемията, растът достигна 3%. Най-голям ръст се забелязва в Австрия и Португалия, като последната отчита увеличение на икономиката с 4,9%.

Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa пpoгнoзиpa, чe иĸoнoмиĸaтa нa eвpoзoнaтa щe ce възcтaнoви дo нивaтa cи oт пpeди пaндeмиятa в нaчaлoтo нa cлeдвaщaтa гoдинa.
 

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?