46

Евростат обявиха къде е най-ниското и най-високото ниво на безработица в ЕС

Безработицата в еврозоната е спаднала до рекордно ниско ниво - 6,5% през октомври, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат, цитирана от АФП.

Показателят - най-ниският, откакто Евростат започна да събира данни за безработицата през април 1998 г. - е индикатор, че икономиките на 19-те държави от ЕС, използващи еврото, са се възстановили след пандемията от Covid.

Сезонно коригираното ниво на безработица е значително по-ниско от регистрираните преди година 7,3 %.

Евростат изчисли, че за целия 27-местен Европейски съюз 12,95 млн. възрастни са били безработни през октомври - или 6,0% от активното население - като 10,87 млн. от тях са били в еврозоната. 

Макар че всички икономики на страните от ОИСР, с изключение на бившата членка на ЕС Великобритания, са се възстановили до размерите си отпреди пандемията, глобалните насрещни ветрове отнемат възможността за възстановяване.

Според Европейската комисия еврозоната вероятно ще изпадне в рецесия до няколко седмици.

Инфлацията е висока, въпреки че при последното отчитане спадна до 10% - над целта на Европейската централна банка от два процента - главно заради високите цени на енергията, стимулирани от последиците от руската война в Украйна.

Според проучването на PMI, публикувано от S&P Global, бизнес активността се понижава вече пет поредни месеца, въпреки че през ноември темпът на спад се забави.

По данни на Евростат най-висок е процентът на безработица сред младите хора в ЕС и еврозоната - съответно 15,1% и 15,0%. Това е увеличение в сравнение с предходната година.

В най-голямата икономика в еврозоната, Германия, равнището на безработица е 3,0%, което е спад спрямо 3,3% през октомври 2021 г.

Във Франция, то е 7,1%, което е спад спрямо 7,6% година по-рано.

Чешката република, която не е в еврозоната, имаше най-ниското ниво на безработица в ЕС - 2,1 процента, докато членката на еврозоната Испания беше с най-високо ниво - 12,5 процента.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?