1553

ЕвроПрайд събра 10 000 на час път от България СНИМКИ

Хиляди участници от всички възрасти закриха десетдневните празненства на общността ЛГБТ в събота в Солун, който за първи път бе домакин на ЕвроПрайд. Събитието, проведено сега на час от нашата граница, е организиран всяка година в различен европейски град, предаде АФП.

„Стотици доброволци дойдоха от цяла Европа, за да помогнат прайда в Солун да бъде по-голям и по-внушителен. Много сме щастливи да видим хиляди хора, които участват в този парад“, коментира 27-годишният Лукас от Португалия.

Според полицията повече от 10 000 души са участвали в парада под засилено полицейско наблюдение, за да се предотврати всеки инцидент в контекста на реч на омразата в социалните мрежи, насочена към ЛГБТ общността.

„Солун бе избран най-вече поради бавния напредък по отношение на правата на ЛГБТ общността. Днес ние изпращаме много важно послание: чрез солидарност ще успеем във всяко кътче на Европа“, заяви пред АФП Апостолис Карампаирис, говорител на СолунПрайд.

„Въпреки приемането на закона за еднополовите двойки, остава да се извърви дълъг път, за да бъде приета сексуалната идентичност на всяко човешко същество от цялото общество“, каза Димитрис Стефанакис, 23-годишен студент.

Миналият февруари Гърция каза „да“ на хомосексуалните бракове и осиновяването на деца от еднополови двойки, голяма обществена реформа, извършена от консервативния премиер Кириакос Мицотакис, който я видя като „повратна точка за човешките права“.

Управляващата партия Нова демокрация обаче наскоро прецени, че новото законодателство е оказало отрицателно въздействие върху нейните резултати на последните европейски избори, като отблъсна "някои традиционни гласоподаватели".

Гръцката полиция забрани контрадемонстрациите по време на ЕвроПрайд-а. В петък 34-годишен мъж бе арестуван за призив за контрадемонстрация „срещу унищожаването на семейството, за съпротива срещу ЛГБТ хунтата“.

Участниците в прайда, размахваха цветни балони, знамена, свирки и барабани, танцуваха и пееха, а на някои плакати можеше да прочетем „любовта прави семейството“, „родителите се гордеят със своите ЛГБТ деца“ или „един закон не е достатъчен“.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?