1553

Европейските либерали гласуваха "ЗА" България в Шенген

Европейските либерали гласуваха за едновременното приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Това се случи на Съвета на партия АЛДЕ, който се събра на второто си заседание за годината в Братислава, Словакия.

След обявяването на решението на Нидерландия, че ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, с неотложна спешност Съветът гласува резолюция за приемането на трите държави заедно в Шенген.

В текста ясно е описана позицията на ЕК, която признава, че държавите изпълняват необходимите условия за присъединяване към Шенгенското пространство и призовава Съвета да предприеме необходимите стъпки за приемането им.

В резолюцията е подчертана и категоричната позиция на групата "Обнови Европа" в ЕП, която настоява за "край на дискриминационното изключване, което оказва отрицателно въздействие върху свободното движение на граждани и вреди на единния пазар".

"България има право да бъде част от Шенген, защото отговаря на всички критерии, които регламентират това членство. Единайсет години Комисията и Парламентът настоятелно призовават за решение на Съвета и признават готовността на България и Румъния, но без резултат. Двойният стандарт създава усещане за несправедливост у гражданите.

Въпрос на силна политическа воля и отговорност е България да стане пълноправен член на Шенген. Българските граждани не са по-малко европейски граждани. Решението на Нидерландското правителство е несправедливо", заяви лидерът на АЛДЕ Илхан Кючюк.

По думите на Кючюк Европейският съюз не може да бъде геополитически актьор, ако съществува двоен стандарт за държавите членки.
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
И тоя чифут ще ми каже

И тоя чифут ще ми каже

03.12.2022 | 22:23

И Ко къто меките китки били ЗА Меката китка СтаниШЕФ нъл си купи апартаменче и у Брюксел и у Страсбург благодарение на спестените парички от мама Бакиш и дедо разбира се

Отговори
0 1
Дии

Дии

03.12.2022 | 22:20

Браво на Илхан Кючук. Достоен българин.

Отговори
1 1
Алди Кючек

Алди Кючек

03.12.2022 | 22:04

Фърляйте гюбеци от радост

Отговори
1 2

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?