1553

Европейският парламент обсъжда днес присъединяването ни към Шенген

Eвропейският парламент ще обсъди на днешното си заседание в Страсбург присъединяването на България и Румъния към Шенген. Очаква се евродепутатите да призоват пространството за свободно движение да се разшири с всички страни членки на ЕС, които искат да бъдат включени в него.

Освен България и Румъния, в момента извън Шенген са Хърватия, Кипър и Ирландия, съобщава БНР.

Това не са първите дебати в Европейския парламент, на които се отправя призив страната ни и северната ни съседка да бъдат включени в пространството за свободно движение. Апел имаше и в приетите резолюции през 2018-та и 2020-та година, както и в доклада от миналата година за функционирането на Шенген. Европейската комисия също е отправяла многократни призиви в полза на България и Румъния.

За да стане това обаче, е необходимо единодушие в Съвета на ЕС. Този въпрос не беше приоритет на приключилото в края на юни френско председателство, като приближени до президента Еманюел Макрон се мотивираха с факта, че първо трябва да сложат ред в Шенген, преди да допуснат нови страни там. Засега на тази стъпка продължава да се противопоставя Нидерландия. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Кукиш

Кукиш

05.10.2022 | 08:56

Обсъждат за пореден път как най учтиво по йезуитски и със чифутска подлост и наглост да ни покажат среден пръст А вече не и нужно Еврейския съюз се разпада

Отговори
1 1
Дрон

Дрон

05.10.2022 | 09:50

Кукиш можеш да показваш на Капутин , твоят бог на злото . Русия те чака , бери шинел , иди на @@@.

Отговори
1 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?