Следвайте ни

Европейски град гласува най-високата минимална заплата в света

viber icon

След две седмици в Женева влиза в сила нова минимална заплата от 23 швейцарски франка на час (около 21 евро), която ще бъде най-високата в света. Като се имат предвид средно 41 часа седмично сред работниците в Женева, новата заплата възлиза на около 4086 швейцарски франка или около 3700 евро на месец, много над 2180 евро (12,1 евро на час), които получават работниците в страната с втората най-висока минимална заплата в света, Австралия, съобщава "Дойче Веле".

Новата минимална заплата беше одобрена миналата неделя на местен референдум, където инициативата „23 франка минимално“ получи подкрепата на 58,16 % от гласувалите, въпреки факта, че през 2011 г. те бяха отказали подобно предложение.

Женева всъщност е третият швейцарски кантон (от 26), който одобрява тази цифра, вече е в сила в Юра и Нюшател, също във френскоговорящата зона в западната част на страната и която скоро ще бъде въведена и в италианоезичния кантон Тичино. В скоро време ще се гласува и в Базел. Швейцария няма национална минимална заплата, валидна в цялата федерация, за разлика от други съседни държави.

Новата минимална заплата в Женева е в контраст с тази на Европейския съюз, където дори държава с висок стандарт на живот като Люксембург я определя на „само“ 2141 евро на месец. Тази на Ирландия, Холандия, Белгия, Германия и Франция варира между 1 706 евро и 1539 евро, показват данни на Евростат.

От останалите само Испания надхвърля хиляда евро, с 1108 (цифра, подобна на 1 122 евро в САЩ). Италия, Кипър, Австрия и скандинавските страни - членки на ЕС (Финландия, Швеция и Дания) нямат национална минимална заплата.

Новата минимална заплата може да увеличи нарастващата група гранични работници, над 180 000, които живеят в гранични райони на Швейцария във Франция, Италия или Германия, където разходите за живот са много по-ниски и преминават ежедневно границата, за да отидат до работните си места. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?