Следвайте ни

Европейската банка финансира "зелени" проекти в Истанбул 

viber icon


Истанбул, в който живее една пета от населението на Турция, се присъедини към програмата за устойчивост и развитие на Зелените градове към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщи Анадолската агенция. 


Европейската банка ще предостави финансова подкрепа за изграждането на нова 14 км метро линия, свързваща източната и западната част на града, се казва в изявление на банката в понеделник.


ЕБВР и община Истанбул ще работят заедно, за да идентифицират възможностите за инвестиции в приоритетни области на зелената инфраструктура, като регенериране на града, управление на твърди отпадъци, вода и отпадъчни води, градски пътища и осветление, градски транспорт, енергийна ефективност на обществени сгради, възобновяема енергия, енергийна инфраструктура и енергийна ефективност.


Припомняйки, че банката вече финансира две линии на метрото в Истанбул, президентът на ЕБВР Одил Рено-Басо заяви: "Готови сме да финансираме повече подобрения в обществения транспорт и други области на градския живот."


Рено-Басо отбеляза, че Истанбул ще спечели от инвестициите, политическите съвети и експертизата, които идват с програмата, добавяйки: " Ние сме изключително радостни да включим в програмата такъв исторически и наистина впечатляващ град."


Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу подчерта потенциалните области на сътрудничество с европейската банка от изграждането на метрото, през производството на възобновяема енергия, до управлението на отпадъците.


"Истанбул има невероятен потенциал", каза Имамоглу.


Истанбул е третият след западната провинция Измир и столицата Анкара, който се присъединява към програмата за Зелените градове на ЕБВР и става 47-ият член на програмата като цяло.


С население от над 16 милиона, той е и най-населеният град в Европа.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ali Baba

Ali Baba

05.05.2021 | 12:12

Primitivniq tyrski narod. Idete v Gazintiep da vidite mangalskite kashti edna do druga. Anadolu nadolu vodata e mrasna tamna a primita pie I si trae. Tyrciq ima 5 svestni grada vsichko drugo e po zle ot bonchova maala. Gushev razkaji be nali si tam?

Отговори
0 1
Schetovodstvo

Schetovodstvo

05.05.2021 | 23:43

I zatova sa regionalna i svetovna sila po vsyako otnoshenie , neshtatsen kompleksiran bezveren Darvinov primat!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?