Следвайте ни

Европарламентът въвежда спешно ваксинационния паспорт за лятото

viber icon

Европейският парламент ще ускори одобрението на ваксинационния паспорт като използва неотложна процедура. Целта е документът да започне да се използва до началото на лятото.

Някои евродепутати изтъкнаха необходимостта от строги гаранции за защита на личните и медицинските данни и подчертаха, че неваксинираните не трябва да бъдат подлагани на дискриминация.

Цифровото зелено удостоверение на ЕС, което ще даде възможност за безопасно и свободно движение по време на пандемията, може да съдържа информация дали пътникът е ваксиниран, дали наскоро е получил отрицателен резултат от тест, както и информация за възстановяването му след преболедуване на COVID-19.

Британското правителство пък обмисля да разреши на кръчмите да изискват от клиентите си доказателство за ваксинация или отрицателен тест за коронавирус, за да пият бира. Идеята бе споделена от премиера Борис Джонсън в парламента и предизвика разгорещен спор.

Депутати предупредиха, че това може да дискриминира някои групи от населението, като например млади хора, които все още не са получили дори покана за първа доза, или пък представители на малцинствата, сред които ваксинационната кампания се провежда по-бавно заради религиозни убеждения. Идеята бе критикувана и от съсловни организации на ресторантьори и кръчмари, които я определиха като неприложима.

За някои професии като медици на първа линия и работещи в социални домове даже се обмисля ваксинирането да стане част от задължителния протокол за безопасни условия на труд.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Anatema

Anatema

26.03.2021 | 13:48

KATO NE MOJAHA DA VI SPLASHT S IZMISLENIAYT "ISLAMSKI" TERORIZAM I ETO VI COVID-19 ! MEJDU DRUGOTO SEGA RAZBRAHTE LI NE-VERNITSI-ATEISTI-GYAURI , ZASHTO MUSLUMANKITE SA S BURKI? ZA DA SE PREDPAZYAT OT "VIRUSI" ZLI,CHOVESHKI ,POHOTLIVI OCHI,IZ-NASILVANIYA,S-EKS IZVAN BRAKA,IZVAN BRACHNI DETSA,AMORALNOST,RAZBITI SEMEYSTVA,IZOSTAVENI DETSA...! MUSLUMANITE SA SAS SVETLINNI GODINI NAPRED OT OSTANALATA BEZVERNA,ATEISTICHNA, DARVINOVA PRIMATSKA,PIYANA,DROGIRAMA I AMORALNA SVOLACH-PAPLACH-SGAN!

Отговори
1 0
Ти да видиш

Ти да видиш

26.03.2021 | 11:43

Започва се - бели мигранти за Африка и Афганистан!

Отговори
4 0
Оная теория

Оная теория

26.03.2021 | 11:02

Полека-лека става съвсем реална. Какви още доказателства са необходими за невярващите?

Отговори
6 0
Правилно

Правилно

26.03.2021 | 09:52

Заради една прослойка със замъглени мозъци, че няма вирус и има леко грипче, няма да страдат останалите. Да си седят дома, или да се тестват, ако искат да пътуват. Имат алтернатива, не е каквото да са ограничени.

Отговори
1 7
Реалист

Реалист

26.03.2021 | 09:19

Май теориите на конспирацията се оказват една по една не само теории! И приказките за защита на личните данни, свободата на избор, правото на свободно движение и т.н. основни постулати на ЕС много лесно се оказаха само хубава приказка.

Отговори
13 2
!!!

!!!

26.03.2021 | 09:15

Новият фашизъм в действие!

Отговори
9 0
Anatema

Anatema

26.03.2021 | 13:49

NE FASHIZAM , A DARJAVEN TERORIZAM!

Отговори
4 0
Чакай да видиш

Чакай да видиш

26.03.2021 | 09:03

Тя Урсулата и ония около нея от третия пол знаят къде да си го наврът паспорта Никой друг освен личния ви лекар или лекуващ такъв няма право да знае за Вашето здравословно състояние Разгласяването на такава информация е подсъдна И със създаването на такъв паспорт се влиза впротиворечие на това правило и последиците от дискриминация Ваксинирания трябва да бъде в добро здраве А ако не е ваксиниран значи има някакви аномалий в здравния му статус Което противоречи на медицинската тайна и публично оповестяване Със липсата на такъв паспорт един път се оповестяват такива тайни втори път се дискриминират отделни групи от хора Соченето с пръст става публичен официализиран приом Тези няма да ги бъде Урсула и джендърска компания

Отговори
8 2
Не било конспирация

Не било конспирация

26.03.2021 | 08:17

А не бе нямало план за ново заробване

Отговори
13 2
Чичо Бил

Чичо Бил

26.03.2021 | 08:16

А на ви свобода сега. Европа искаме......Язък,че Мони Трабанта бършеше сополи през 2007 год.

Отговори
17 3
222

222

26.03.2021 | 13:47

мони еврейчето с трабанта

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?