71

Европарламентът: Турция упорито се отдалечава от ценностите на ЕС

Членовете на Европейския парламент (ЕП) заявиха в новоприет доклад, че ЕС не трябва да подновява процеса за присъединяване на Турция, тъй като страната многократно е отстъпвала от ангажиментите си за правата на човека. 

 

Турското външно министерство критикува доклада на Европейския парламент за процеса на присъединяване на страната към ЕС, като го определи като „предубеден и нереалистичен“. 

 

„Твърденията в доклада по отношение на нашата страна относно демокрацията, върховенството на закона и правата на човека, както и необоснованите аргументи по въпросите на Егейско море, Източно Средиземноморие и Кипър, които отразяват тесногръди усилия на една или две членки на ЕС да обслужват собствените си интереси, са без значение за нас“, се казва в изявление на министерството, публикувано късно на 7 юни. 

 

В доклад, приет по-рано на 7 юни, Европейският парламент заяви, че преговорите на ЕС с Турция не трябва да се водят, тъй като страната не спазва поетите ангажименти.

 

Текстът беше приет с 448 гласа „за“, 67 „против“ и 107 „въздържал се“.

 

В доклада, озаглавен „Турция: упорито се отдалечава от ценностите и стандартите на ЕС“, се посочва, че въпреки че ЕС приветства неотдавнашното леко подобрение в отношенията си с Турция, „това засилено сътрудничество за съжаление съществува заедно с редовни конфликти“. 

 

Критикувайки непрекъснатото влошаване на ситуацията с правата на човека в Турция, членовете на Европейския парламент (ЕП) заявиха, че „съжаляват за постоянния правен и административен натиск върху гражданското общество и защитниците на правата на човека, адвокатите и журналистите“ в страната. 

 

В доклада се казва, че ЕС приветства усилията на Турция да бъде посредник между Украйна и Русия и че е жизненоважно да има „добро сътрудничество между ЕС и Турция във външната политика и политиката на сигурност в настоящите предизвикателни времена“.

 

Евродепутатите също похвалиха усилията на Турция „да приеме най-голямото бежанско население в света“.

 

Те изтъкнаха, че Турция "открито се противопоставя на задължителните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)", позовавайки се на случая със задържания бизнесмен Осман Кавала. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) „умишлено разруши всякакви стремежи за възобновяване на процеса на присъединяване към ЕС в момента“, се казва в доклада.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?