Следвайте ни

Европарламентът скастри България с резолюция, 81 гласа решиха гласуването

viber icon

Европейският парламент прие критичната резолюция за състоянието на правовата държава и основните права в България, която разпали яростни политически спорове у нас. Макар да няма законодателна стойност, документът стана повод за тежки дебати между различните партии в ЕП.

В окончателното гласуване текстът бе приет с 81 гласа разлика. 358 депутати бяха "за", 277 "против", а 56 се въздържаха.

Преди гласуването групите на социалистите и Зелените изразиха подкрепа за резолюцията, а Европейската народна партия, в която е ГЕРБ, се обяви против. При вота обаче 32 от ЕНП се въздържаха, а седмина дор подкрепиха резолюцията.

Гласуването очаквано разцепи българските евродепутати. Подкрепа за резолюцията дадоха Радан Кънев (ЕНП), Иво Христов (С&Д), Цветелина Пенкова (С&Д), Сергей Станишев (С&Д), Петър Витанов (С&Д) и Елена Йончева (С&Д).

"Против" гласуваха Ангел Джамбазки (ЕКР), Андрей Слабаков (ЕКР), Асим Адемов (ЕНП), Александър Йорданов (ЕНП), Андрей Ковачев (ЕНП), Ева Майдел (ЕНП), Андрей Новаков (ЕНП) и Емил Радев (ЕНП).

Членовете на "Обнови Европа"/ДПС Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючюк и Искра Михайлова се въздържаха.

Документът не е правно обвързващ, но се очаква, заедно с първия по рода си доклад на ЕК по темата от миналата седмица, критиките в него да се вземат предвид в рамките на общия механизъм на ЕС за спазването на принципите на правовата държава. Някои членки настояват в него да се предвиди спиране на европейското финансиране, ако се докаже, че в някоя от страните членки има нарушение на тези принципи.

Резолюцията отчита значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите в България. Документът бе изготвен от Хуан Фернандо Лопес Агилар от групата на Социалистите и демократите (С&Д) и председател на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към ЕП. 

В резолюцията евродепутатите изразяват „недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“. Те осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на частни предприятия, изразили своята подкрепа за протестите.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев коментира пред bTV, че цялата резолюция е излишна, а е важен докладът на ЕК. По думите му, обаче това което ще се приеме "е рожба на левицата, заедно с либералите, което се използва за предизборна кампания в България".

"Брюксел е зад теб, България. Мнозинството в Европейския парламент прие ясна резолюция, подкрепяща исканията на протестиращите за справедливост и отговорност", написа евродепутатът Даниел Фройнд от "Зелените".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?