Следвайте ни

Европарламентът приема закон за работа от вкъщи

viber icon

Европейският парламент гласува резолюция за създаване на нов европейски закон, който да защитава правата на работещите дистанционно. Основната идея на нормативния акт ще бъде да гарантира, че служителите няма да бъдат товарени със служебни задачи след края на работното време, пише pariteni.bg.

Работниците ще имат право да се откъснат от работната среда и да не се занимават с дейности или комуникации, свързани с работата, в извънработно време, като приемане на служебни обаждания или отваряне на работни мейли.

Евродепутатите припомнят, че монотонното продължително взиране в компютъра може да увеличи рисковете от рак, да доведе до намаляване на концентрацията, напрежение за мускулите, да изложи на риск бременните, да доведе до безсъние, тревожност, главоболие и умора. Според данни на Световната здравна организация над 300 млн. души в света страдат от депресия и от често срещани психични разстройства, свързани с работата.

Проучване показва, че 27% от хората, работещи от дома си, са работили през свободното си време, за да се справят със задачите си. За хората, които работят редовно от дома си, има два пъти по-голяма вероятност да работят повече от изисквания максимум от 48 часа седмично и рискуват да почиват по-малко от необходимите 11 часа между работните дни, както е предвидено в законодателството на ЕС, в сравнение с тези, които са в офиса.

Почти 30% от дистанционните работници посочват, че работят в свободното си време всеки ден или няколко пъти в седмицата, в сравнение с по-малко от 5% от работниците в офиса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай